Wednesday, February 29, 2012


SYUKUR ITU NIKMAT

Last week dlm perjalanan balik ke kelantan untuk menghadiri Worksyop Cyber I-kiss power2u, kami terpandang signboard tu...sejuknya terasa walau matahari panas terik..indahnya sekiranya kita dapat memahami dan menghayati erti SYUKUR @ BERSYUKUR...

Marah, sedih, kecewa, sakit hati, dendam, hilang semangat, benci, menyampah, boringnye hidup...situasi biasa dalam kehidupan seharian..saya yakin rakan2 sekalian setuju dengan saya..setiap hari keluhan ini sentiasa bermain di bibir..si ibu membebel dgn tugasan harian yg tak pernah susut, si suami merungut dgn bebanan kerja di ofis tak pernah kurang, si pelajar memendam perasaan dgn homework yg bertimbun, si cikgu mengeluh dgn disiplin anak2 didik, si petani merungut, kemarau, bendang kering kontang...si peniaga pening, untung tak seberapa..TENSION+STRESS membelenggu jiwa...alahai susah sangat ke kita nk bersyukur kan...

kadang2 kita perlukan hiburan untuk menghilangkan stress..Stress adalah fitrah manusia, begitu juga dengan hiburan. walau se-serius mana pun kita dalam kehidupan, namun kita masih perlukan hiburan..Maha Suci Allah, Yang Menciptakan stres, namun mencipta hiburan untuk menanganinya..Ingatlah pesanan Sayidina Ali ''Apabila di paksa membuat perkara yang tidak disukai, hati itu akan mati"..

Hiburan sangat diperlukan oleh jiwa untuk kembali segar dan bertenaga bagi menempuh ujian yang datang dan pergi dalam hidup ini. Tanpa hiburan, jiwa akan lesu dan layu..Hidup akan dijalani dengan penuh tawat dan hambar sehingga tidak terasa lagi keindahannya..

SABAR dan BERSYUKUR itulah hiburan sejati kepada orang yang beriman. IMAN  akan menghilangkan rasa bimbang,takut, sedih dan kecewa dengan hal-hal dunia. Begitu juga dengan solat. ia adalah suatu kerehatan jiwa..






Testimonials PB..puas hati


SEBELUM


SELEPAS

BE A NEW YOU...Puan Rozima dari Pasir Mas Kelantan... Testimonials Premium Beautiful..

Make Me Strong...

video

Dare to failed....

video

Apakah impian kita?

video

Mengenali Peringkat Serta Tahap Penyakit Barah Payudara




Sehinggalah waktunya pencegahan barah payudara ditemui, usaha menangani penyakit tersebut adalah terletak kepada keupayaan untuk mengesannya pada peringkat terawal serta mendapat rawatan penyakit tersebut.


Tahap-tahap kanser selalunya merujuk kepada keadaan kanser payudara selepas penyiasatan, yang selalunya termasuk siasat bedah ataupun biopsi. (Biopsi adalah suatu penyiasatan di mana sedikit tisu payudara akan diambil untuk kajian makmal). Kelenjar limfa di ketiak juga diperiksa untuk mengenal pasti adakah kanser telah merebak ke limfa (lymph nodes).  Tetapi, tahap hanyalah satu daripada ciri-ciri kanser yang perlu diketahui.  Jenis sel-sel kanser(cell type) juga penting apabila jenis rawatan perlu dipertimbangkan.


Tahap serta peringkat penghidapan penyakit ini boleh dibahagikan kepada empat tahap.


Tahap 1
Ini adalah tahap terawal penghidapan penyakit barah payudara.  Pada peringkat ini, ketumbuhan barah adalah dalam ukuran sebesar 2 cm ataupun kurang daripadanya.  Dalam tahap ini, sasaran serangannya adalah terhad kepada bahagian payudara sahaja.


Tahap 2
Pada tahap serta peringkat yang kedua ini, ukuran ketumbuhan barah payudara akan meningkat diantara 2 cm hingga 5 cm. Selain daripada bahagian payudara, ia turut menjadikan nodus limfa (yang terdapat pada bahagian bawah ketiak) sebagai sasaran serangannya.


Tahap 3
Saiz ketulan barah payudara berukuran 5 cm.  Pada peringkat ini, barah payudara sudah melibatkan nodus limfa ketiak, kulit ataupun otot yang terdapat di bawahnya (otot bahagian dada). 


Tahap 4
Pada peringkat serta tahap ini, serangan barah ini akan menjalar kepada bahagian serta organ-organ yang terletak agak jauh daripada bahagian payudara.  Antara bahagian yang menjadi sasaran serangan barah payudara pada peringkat ini ialah nodus limfa pada leher, paru-paru, hepar ataupun tetulang penghidapnya.


Kadar kesinambungan hayat (prognosis) para pesakit kelazimannya berkait rapat dengan tahap penghidapan penyakit tersebut pada masa diagnosa dibuat.


Keadaan yang bebas daripada kanser selama 5 tahun adalah dianggap sudah sembuh daripada kanser payudara. Ini adalah 80% di tahap 1, 50-75% di tahap 2, 30-40% di tahap 3 dan kurang daripada 10% di tahap 4.


Kepentingannya menemui kanser payudara pada tahap yang awal


Sehinggalah waktunya pencegahan barah payudara ditemui, usaha menangani penyakit tersebut adalah terletak kepada keupayaan untuk mengesannya pada peringkat terawal serta mendapat rawatan penyakit tersebut.



Bagaimana mengesan kanser payudara?


Bagi ramai wanita, kanser payudara dikesan sebagai satu ketumbuhan yang tidak sakit. Walaubagaimanapun, terdapat tanda-tanda yang lain yang harus diketahui.

Untuk mereka yang dikesan pada tahap yang awal sekali, iaitu daripada pemeriksaan mammogram, tiada tanda ataupun simptom payudara.

Payudara
Perubahan saiz dan rupa
Lekuk pada kulit
Ketulan atau penebalan


Perhatikan bahawa payudara kanan kelihatan lebih besar daripada yang kiri, mempunyai rupa bentuk yang berbeza dan mengandungi satu ketumbuhan di bahagian atas payudara kanan. Puting kelihatan menurun jika dibanding dengan yang kiri.

Puting
Puting berdarah  (jarang berlaku)
Ruam di puting dan di persekitaran kulit (jarang berlaku)
Puting tertarik ke dalam
Ketulan atau penebalan terutama jika terdapat juga cecair keluar daripada puting
Penghasilan cecair daripada puting adalah biasa dan selalunya akibat masaalah payudara yang tidak mudarat. Keadaan boleh membimbangkan sekiranya puting berdarah.
Penyakit Paget di payudara ada kaitan dengan kanser payudara
Ruam di puting atau sekitaran puting boleh akibat daripada eczema. Sila jumpa doktor anda untuk mendapat kepastian
Puting tertarik kedalam adalah satu keadaan normal dan semula jadi pada setengah wanita. Walaubagaimanapun sekira keadaan ini baru berlaku  dan tanpa sebab, anda harus berjumpa doktor anda.

Payudara kiri menunjukkan puting tertarik ke dalam jika dibandingkan dengan payudara kanan. Terdapat juga kemerahan kulit ditepi puting kiri.

Lengan
Ketulan atau bengkak di atau sekitar ketiak
Rasa Sakit
Kesakitan di payudara atau mastalgia perlu diberi tumpuan khas kerana kesakitan adalah sebab utama wanita melakukan pemeriksaan sendiri payudara, menjadi cemas dan berjumpa dengan doktornya. Walaubagaimanapun, kesakitan dalam payudara selalunya bukanlah gejala kanser payudara. Ramai wanita merasakan payudaranya berketul dan sakit sebelum haid. Sakit juga biasanya disebabkan oleh perubahan fibrosistik yang tidak mudarat.


Kelainan Dalam Perkembangan Payudara dan Perubahan Mengikut Usia


Perbincangan mengenai gejala dan tanda-tanda kanser payudara tidak akan lengkap tanpa menyentuh mengenai penyakit-penyakit payudara yang lain yang tidak mudarat. Semasa penyiasatan kanser payudara, penyakit-penyakit tersebut mungkin dijumpai.

Disepanjang hayat, seorang wanita  akan mengalami berbagai perubahan pada payudara. Ini termasuk perubahan semasa haid dan juga timbulnya berapa jenis ketulan yang tidak mudarat. Apabila proses perkembangan dan perubahan ini menjadi berlebihan atau lebih ketara, barulah ianya dikatakan penyakit dan anda akan merasai gejalanya. Apa yang penting ialah kebanyakannya bukanlah kanser. Dianggarkan 80-90% ketulan payudara yang memerlukan biopsi bukanlah disebabkan oleh kanser.

Semasa umur antara 15-25 tahun, ketumbuhan seperti fibroadenoma boleh didapati akibat pengaruh hormon kepada berbagai tisu dalam payudara. Keadaan ini boleh mengkibatkan timbul lebih daripada satu ketumbuhan atau sesuatu ketumbuhan itu boleh mencapai saiz yang besar. Kedua-dua payudara juga boleh membesar lebih daripada normal (hipertropi remaja).

Semasa umur antara 25-40 tahun, terdapat pula pengaruh hormon yang berlebihan sehingga mengakibatkan kesakitan berkala semasa pusingan haid, dan timbul ketulan-ketulan yang mungkin dapat dirasa dengan jelas dan terasing.

Semasa umur antara 35-55 tahun, mungkin akan terjadi sista (cyst), pelebaran saluran susu, perubahan fibrosis di sekitar saluran susu dan juga inflamasi. Sel-sel dalam tisu payudara juga boleh mengalami perubahan sama ada ianya akan bertambah berlipat ganda atau menimbulkan sel-sel yang atipikal atau luar biasa.


Jom push semangat kita..enjoy this video..=)

video

Cara ukuran size Premium BeCARA UKUR PREM

Kaedah Menentukan Ukuran Exclusive Corset Premium Beautiful

                                          Step 1: Ukur Lilit Puncak Dada


                                   
                                        Step 2: Ukur lilit Pangkal Dada



                                Step 3: Ukur Lilit Pinggang



                                          Step 4: Ukur Lilit Punggung


               

Tips Pemakaian Premium Beautiful


Exclusive Corset Premium Beautiful ni bukan sebarangan corset. Exclusive Premium Beautiful tak sama dengan corset lain di pasaran.
So cara pemakaian dan cara penjagaan Exclusive Corset Premium Beautiful ni berbeza dengan corset2 lain di pasaran..

PANTY & BRA

Jangan pakai panty & bra masa pakai Exclusive Corset Premium Beautiful. Sebab Exclusive Corset Premium Beautiful ini akan bertindak sebagai pengganti seluar dalam dan bra kita yang kita biasa pakai hari-hari tu.
Pakai hanya Exclusive Corset Premium Beautiful untuk mendapat lebih kebaikan FIR (direct contact of FIR fabric dalam Exclusive Corset Premium Beautiful dengan kulit).

MINIMUM 8 JAM SEHARI

Pakai Exclusive Corset Premium Beautiful minimum 8 jam sehari. Tapi kalau lebih dari 8 jam pun sangat digalakkan. Kalau nak cepatkan proses pengecilan/penurunan saiz badan, boleh pakai hingga 20 jam. Tidak ada kesan buruk kalau pakai lebih 8 jam, malah adalah lebih baik.
Macam I pakai time kerja sahaja dalam 11 jam (5 kali seminggu). Minimum 8 jam tu untuk full set yet. Malam boleh pangkai waist nipper masa tidur. Cepat kesannya tau kat perut!

MASA KE TANDAS

Kalau ke tandas, untuk lebih mudah dan pantas membuang, just angkat waist nipper separuh. Lepas tu turunkan long girdle (macam biasa kita buat dengan seluar dalam). Dan membuanglah macam biasa…he..he.
Mula-mula akan rasa agak kekok tapi lama-lama pakai PB masa pergi toilet perkara biasa sahaja.

MASA HAID/PERIOD

Kalau masa haid/period, boleh pakai seluar dalam/panty untuk senang pakai pad. So, masa period pun mesti pakai Exclusive Corset Premium Beautiful ni okey.
DRINK 8 GLASSES OF WATER
Minum air sekurang-kurangnya 8 gelas sehari semasa pakai Exclusive Corset Premium Beautiful. FIR dalam Exclusive Corset Premium Beautiful memerlukan air yang cukup dalam badan kita untuk bertindak.
Kalau tiba-tiba terasa kepeningan semasa pakai Exclusive Corset Premium Beatiful, cepat-cepat minum air.

KRISIS PENYEMBUHAN

Krisis penyembuhan atau healing crisis adalah normal dan sementara. Ini menandakan badan sedang mengeluarkan toksid. Sakit kepala, pening, gatal dan sakit belakang adalah perkara biasa bagi pengguna Premium Beautiful kali pertama. Bersabar dan teruskan memakai PB.

MASA BASUH

Basuh ikut instinct hygenic anda. Maknanya kalau anda rasa Exclusive Corset Premium Beautiful masih bersih dan tidak berbau boleh teruskan pakai. Tapi kalau Exclusive Corset Premium Beautiful mula berbau atau gatal itu petanda time basuh sudah tiba!
I basuh long girdle setiap hari (basuh malam dan sidai bawah kipas – cepat kering), long bra 2-3 hari sekali dan waist nipper seminggu sekali (sebab nipper tak kena direct contact dengan kulit).

CARA BASUH

Basuh Exclusive Corset Premium Beautiful dengan cucian tangan sahaja. Elakkan memerah/memintal dengan kuat.
Masukkan separuh air bersih dalam baldi dan campur sedikit Exclusive Corset Premium Beautiful Wash atau apa-apa jenis liquid detergen yang lembut (jangan guna sabun serbuk). Kemudian celup dan basuh PB dengan dengan tangan.
Bilas Exclusive Corset Premium Beautiful hingga bersih dan sangkut pada penyidai dalam bilik air supaya air basuhan PB menitik dan kering. Boleh juga keringkan PB dengan tuala bersih.
Bila air tidak menitik lagi, boleh sidai Exclusive Corset Premium Beautiful dalam bilik bawah kipas.
Exclusive Corset Premium Beautiful akan kering dalam masa 4-6 jam so masa terbaik untuk basuh ialah masa balik dari kerja. Esoknya boleh pakai lagi.

PANTANG LARANG

Jangan basuh Exclusive Corset Premium Beautiful dengan mesin basuh atau memerah dengan kuat.
Jangan iron atau dry clean.
Jangan jemur bawah direct sunlight (cahaya matahari).
Jangan basuh dengan sabun serbuk.


Bagaimana cara pemakaian Premium Beautiful?


Cara pemakaian Exclusive Corset Premium Beautiful (LONG GIRDLE)

1) Lipatkan bahagian pinggang dan dan kaki seluar dalam
2) Sarungkan seperti memakai seluar dalam biasa
3) Masukkan tangan di bahagian punggung dan tarik lebihan lemak ke atas
4) Perbetulkan kedudukannya agar selesa.

Nota: Pemakaian bagi susuk tubuh biasa adalah dimulakan dengan coli,seluar dan akhir sekali bengkung. Bagi yang mempunyai susuk badan agak gempal,dimulakan dengan coli,bengkung dan akhir sekali seluar. Perubahan boleh dilakukan mengikut keselesaan. Kain dalam juga boleh digunakan sebagai alas bagi memudahkan pemakaian.

pastu u all pakai Exclusive Corset Premium Beautiful (LONG BRA).....

1) Condongkan badan ke depan dan longgok-longgokkan payudara supaya memenuhi cup bra.
Sarungkan bra ke badan dan guna tangan untuk menarik dari atas lemak-lemak payudara
yang sudah jatuh ke bawah.
2) Tegakkan tubuh dan kancing semua cangkuk bra di belakang. Tundukkan badan ke depan
sedikit, (paling bagus posisi rukuk kerana lemak-lemak akan turun kebawah ketiak mudahlah
anda menariknya nanti
3) Tarik semua lebihan lemak yang ada di bahagian belakang dan bawa ke hadapan (masukkan
ke dalam cawan bra). Laraskan tali bra supaya dapat kedudukan yang selesa.
4) Betulkan kedudukan bra

last sekali pakai le Exclusive Corset Premium Beautiful (WAIST NIPPER)
Cara-caranya...

1) Letak bengkung 'direct to skin'. Bengkung mesti dipakai menyentuhi kulit kita (didalam baju).
Lekatkan kesemua cangkuk(position cangkuk memang di tepi badan).
2) Betulkan kedudukannya
3) Tarik tali pelaras
4) Silangkan tali di belakang, tahan nafas dan tarik tali (membawa kesan pinggang meramping
sedikit) dan bawa cangkuk kehadapan.
5) Cangkukkan ikut keselesaan. Pastikan ianya selesa.
Nota: Jika anda mendapati tali tidak sampai memadai dengan ikat reben tali tersebut dibelakang. Jika tali terjuntai dihadapan walaupun cangkuk pada butang terakhir plastic, sila pendekkan tali dengan cara mengikat reben dibahagian tali yang mempunyai manik.

1) Letak bengkung 'direct to skin'. Bengkung mesti dipakai menyentuhi kulit kita (didalam baju).
Lekatkan kesemua cangkuk(position cangkuk memang di tepi badan).
2) Betulkan kedudukannya
3) Tarik tali pelaras
4) Silangkan tali di belakang, tahan nafas dan tarik tali (membawa kesan pinggang meramping
sedikit) dan bawa cangkuk kehadapan.
5) Cangkukkan ikut keselesaan. Pastikan ianya selesa.

Nota: Jika anda mendapati tali tidak sampai memadai dengan ikat reben tali tersebut dibelakang. Jika tali terjuntai dihadapan walaupun cangkuk pada butang terakhir plastic, sila pendekkan tali dengan cara mengikat reben dibahagian tali yang mempunyai manik....EXCLUSIVE CORSET PREMIUM BEAUTIFUL..

Bagaimana cara mencuci premium beautiful?



* Larutkan 1 penutup 'Natural  wash' Exclusive Corset Premium Beautiful dalam air suam~40'c

* Cuci bahagian yang terkena kotoran dengan lembut dan berhati-hati
* Bilas dengan air dengan berterusan

* Serap air dari Exclusive Corset Premium Beautiful dengan tekap atau membalutnya dengan tuala yang kering (diterima jika hanya gantung di hanger dan biarkan air tus/menitis didalam bilik air )

* Keringkan Exclusive Corset Premium Beautiful ditempat teduh dan berangin. Elakkan dari menjemurnya dibawah cahaya matahai dikuatiri kuasa FAR INFRARED RAYS nya menurun.(terbaik di aliran aliran kipas.)

*Exclusive Corset Premium Beautiful hanya Cucian tangan sahaja. Dilarang machine/dry clean.  


Fungsi Premium Beautiful


Monday, February 27, 2012

Melayu Tidak Minat Berniaga


Tidak kira apa yang ingin kita lakukan, perniagaan jenis bagaimana yang anda ingin laksanakan, paling penting anda PUNYAI IMPIAN dan PERCAYA kepada kebolehan Diri Sendiri..'Believe to see not see to believe'..kunfayakun

Highway 2 SUCCESS...


Orang yang BERJAYA & KAYA menjadikan rintangan sebagai batu loncatan, manakala orang yang GAGAL & TERUS MISKIN menjadi rintangan sebagai batu penghalang...hari ini di mana juga di dunia, banyak rintangan telah muncul untuk menghalang kita. 






Padahal kita harus bersyukur apabila diberi Allah kesukaran dan rintangan yang besar, justeru kesukaran dan rintangan boleh ditukar menjadi kekayaan dan kesenangan yang lebih bermakna selepas mengatasinya sebagaimana firman Allah dalam qalamNya, Surah Al-Insyirah ayat 6; Disebalik kesukaran ada kesenangan..Yakinlah

Sunday, February 26, 2012

Iklan Bio Aura..Syukur Alhamdulillah

video

Motivasi Diri....(^_^),,,

video

Kecantikan melalui kulit dan kebaikan antioksida..


Kecantikan melalui kulit dan kebaikan antioksida

Radikal bebas daripada proses pengoksidaan sering kali merupakan musuh utama bagi kecantikan kulit. Ia adalah sangat reaktif dan boleh disumbangkan oleh faktor persekitaran, makanan dan juga daripada tubuh kita sendiri. Serangan radikal bebas boleh menyebabkan kerosakan dan kematian sel-sel serta mempercepatkan proses penuaan kulit atau penuaan pramatang, dan menganggu kecantikan secara nyata.

Selain itu, radiasi ultraungu (UV) daripada matahari juga boleh mengganggu penghasilan kolagen kulit dan meningkatkan kadar degradasinya. Kolagen adalah sejenis protein yang penting untuk kekuatan dan integrasi kulit. Degradasi terhadap kolagen boleh mempercepatkan proses penuaan kulit dan pembentukan kedutan pada permukaan kulit. Kedutan terhasil secara halusi menyumbang faktor kesan kepada kecantikan kulit itu sendiri.

Bentuk antioksida yang paling baik untuk melindungi kulit anda daripada pendedahan matahari dan radikal bebas adalah pengambilan vitamin dan mineral yang secukupnya dalam diet anda.Nutrien seperti beta-karotena, vitamin B6, vitamin C, vitamin E, mineral zink dan selenium memainkan peranan penting dalam mengekalkan kesihatan dan kecantikan kulit. Pengambilan antioksida yang mencukupi ini boleh mencegah kerosakan sel-sel kulit akibat radikal bebas. Sistem utama bagi menjamin kecantikan kulit adalah perlindungan dari dalam dan dengan itu pengambilan nutrien adalah amat penting.

Tips Kulit Wajah & Tubuh MULUS N GEBUS....=)


Dalam dua bulan terakhir ini, bumi sedang mengalami perubahan suhu, menyebabkan perubahan cuaca menjadi lebih menentu, kelembaban udara pun bertambah. Sinar matahari langsung menembus kulit kita. Ultra violet yang diserap kulit kita pun bertambah banyak. Regenerasi kulit akan lebih aktif. Pada saat ini kita sebaiknya lebih care untuk merawat kulit kita, sehingga kondisi kulit tetap terjaga, mencegah penuaan dini dan menjaga kesehatan kulit. Bagaimana cara merawat kulit menghadapi perubahan cuaca ? Berikut beberapa tips untuk merawat kulit wajah dan tubuh:

Tips-1: Bersihkan kulit dengan lembut
angin semilir menerpa wajah, membuat kita merasa nyaman, tapi menyebabkan debu dan kotoran menyumpat pori-pori kulit kita, menambah tebal tumpukan sel-sel kulit mati serta kotoran di kulit kita. Oleh sebab itu perawatan kulit yang paling utama adalah bersihkan kulit .
Jika kulit dicuci tidak bersih, maka tumpukan sel-sel kulit mati akan bertambah tebal, muncul komedo dan jerawat, hal ini menganggu penyerapan vitamin & nutrisi bagi kulit. Oleh sebab itu menjaga kebersihan kulit adalah hal yang paling utama.

Untuk kebersihan kulit wajah, pilihlah pembersih wajah yang tidak menyebabkan alergy pada kulit wajah, tidak mengandung bahan kimia yang berbahaya dan sesuai dengan jenis kulit anda.

Selain itu sesuaikan juga pembersih kulit dengan keadaan kulit kita, misalnya pada saat kita menggunakan make up tebal, pembersih kulit yang digunakan haruslah yang dapat membersihkan sisa-sisa make up dengan sempurna. Pada saat kita tidak menggunakan make up, pembersih yang digunakan dapat lebih ringan. Pada saat kondisi kulit berminyak & pada saat kulit kering, gunakan pembersih yang berbeda untuk kedua kondisi tersebut.

Tips-2: Menjaga Kelembaban Kulit

Indonesia termasuk wilayah beriklim tropis dimana suhu udara rata-rata termasuk tinggi.Sinar matahari yang menyengat dapat merangsang kelenjar minyak bekerja lebih aktif, namun kulit sering mengalami dehidrasi. Oleh sebab itu sebaiknya pilihlah produk perawatan kulit yang memiliki kandungan air yang tinggi untuk menjaga kelembaban kulit, mencegah dehidrasi kulit dan mencegah penuaan dini.

Tips-3: Gunakan Scrub Secara Teratur
Kotoran dan sel-sel kulit mati yang menyumbat pori-pori kulit, menyebabkan kulit tampak kusam dan tidak dapat bernafas lega serta mengurangi kemampuan kulit untuk menyerap nutrisi. Untuk menghindari hal tersebut, gunakan SCRUB atau LULUR secara teratur. LULUR atau SCRUB berfungsi sebagai amplas, yang mengangkat kotoran serta sel-sel kulit mati dengan sempurna, membuat kulit dapat bernafas lega &mampu menyerap nutrisi dengan optimal,serta merangsang pertumbuhan sel kulit baru lebih cepat. Kulit akan tampak bersih dan bersinar.
Gunakan Scrub atau LULUR dari bahan-bahan alami yang aman bagi kulit dan tidak menyebabkan alergi.

Tips-4: Gunakan Bahan Kosmetik Pembantu
Jika kondisi kulit wajah atau tubuh Anda dalam kondisi kurang sehat, misalkan berjerawat, kusam atau terlihat kerutan dini,  maka beberapa alternatip kosmetik perawatan atau pengobatan kulit bisa digunakan untuk mempercepat penyembuhan atau pemulihan kondisi kulit Anda.
Perlu diingat bahwa pemakaian jenis kosmetik perawatan atau pengobatan kulit tidak disarankan untuk pemakaian dalam jangka waktu yang lama untuk menghindari efek pemaksaan pigmentasi kulit. Setelah  masa pemulihan, perawatan lanjutan dapat dilakukan dengan penggunaan mild soap atau bedak pelindung lain.

Tips-5: Hindari Sinar Matahari secara Langsung
Untuk menjaga kesehatan kulit sebaiknya hindari sengatan sinar matahari secara langsung, gunakan produk perawatan kulit yang mengandung SPF.  Sesuaikan tingkat SPF dengan kebutuhan kulit anda. Jika anda beraktifitas di udara terbuka (outdoor) gunakan pelindung sinar matahari dengan tingkat SPF yang tinggi, tetapi jika anda berada di ruangan , tidak terkena sinar matahari secara langsung, gunakan pelindung sinar matahari dengan kadar SPF yang rendah. Kadar SPF yang tinggi memiliki kandungan minyak yang lebih tinggi sisi buruknya adalah menyumbat pori-pori kulit sehingga menghalangi kulit untuk bernafas lega.
Jadi hati-hati memilih pelindung sinar matahari, kadar SPF yang tinggi belum tentu sesuai untuk jenis kulit anda.

Tips-6: Perawatan dari Dalam
Untuk mendapatkan kulit yang sehat dan cantik bukan hanya mengandalkan perawatan dari luar saja namun perlu diperhatikan juga perawatan dari dalam. Kulit juga memerlukan nutrisi, makanan yang banyak mengandung vitamin A, C, dan E sangat baik bagi kulit, selain itu istirahat cukup dan olah raga juga akan membantu pertumbuhan kulit dan berpengaruh pada kondisi kulit. Tidak ketinggalan minum air putih, karena air adalah faktor yang sangat penting untuk menjaga kelembaban kulit, dan mencegah penuaan dini .

Petua Mak Nenek...=)


ELAKKAN PENGGUNAAN KOSMETIK YANG BERASAKAN KIMIA...

Petua 1 : Petua Lain Bagi Mengatasi Masalah Keguguran Rambut

i) Sapukan minyak bijan di akar rambut / kulit kepala sebelum tidur. Paginya, bersyampu dan bilaslah rambut seperti biasa. p/s : anda boleh dapatkan minyak bijan di kedai mamak

ii) Daun lidah buaya digunakan bersama daun bunga raya putih untuk dijadikan resipi bagi mengurangkan rambut gugur. Kalau tak ada daun lidah buaya, gunalah daun bunga raya putih sahaja. Itupun sudah memadai. Lagi satu petua, gunakan lendir daun rambutan untuk lebatkan rambut. Petua daun rambutan ni saya amalkan masa kecik-kecik dulu. Insyaallah, kalau buat selalu, berkesan...

Petua 2 : Merawat Bibir Yang Hitam

Bibir hitam kerana lipstik itu sendiri. Saya pun baru jer tahu hal ni. Ada satu petua untuk membeli lipstik supaya bibir tidak hitam selepas menggunakannya. Menurut salah seorang rakan saya, lipstik yang menyebabkan bibir hitam mempunyai bau (wangi atau apa2 bau). Oleh sebab itu, sebelum memilih lipstik kesukaan anda, cium dahulu lipstik tersebut. Kalau ada apa-apa bau, maknanya jangan ler beli. Kalau tak ada apa-apa bau, maknanya selamatlah lipstik tu. Saya pun sekarang dah tak pernah beli lipstik yang mempunyai apa2 bau.Tambah2 lagi yang berbau wangi seperti bau buahan2an tu, memang sure hitam bibir.

 Antara petua  untuk memerahkan kembali bibir anda yang telah hitam kesan penggunaan lipstik yang salah :

i) Sapukan madu ke bibir selama lebih kurang 15 minit. Kemudian bilas dengan air. Kalau nak biarkan pun ok juga. Cuma mungkin kita akan rasa kurang selesa atau mungkin juga bibir akan digigit semut nanti:P

ii) Sapukan ubat gigi ke bibir 3 minit sebelum mandi. Di samping memerahkan bibir, ubat gigi ni juga boleh membuang semua kesan lipstik pada bibir anda.

Anda ingin lebih cantik dan menarik?


Anda ingin lebih cantik dan menarik?

  • Jadikanlah Ghadhdul Bashar (menundukkan pandangan) sebagai "hiasan mata" anda, nescaya akan semakin bening dan jernih.
  • Oleskan "lipstik kejujuran" pada bibir anda, nescaya akan semakin manis.
  • Gunakanlah "pemerah pipi" anda dengan kosmetik yang terbuat dari rasa malu yang dibuat dari salon Iman.
  • Pakailah "sabun istighfar" yang menghilangkan semua dosa dan kesalahan yang anda lakukan.
  • Rawatlah rambut anda dengan "selendang islami" yang akan menghilangkan kelemumur pandangan lelaki.
  • Hiasilah kedua tangan anda dengan gelang tawadhu' dan jari-jari anda dengan cincin ukhuwwah.
  • Sebaik-baiknya kalung anda adalah kalung "kesucian."
  • Bedaklah wajah anda dengan "air wudhu."

Friday, February 24, 2012

Apa itu Detoxs?


Apa itu detoks?

Detoksifikasi (detoks) adalah proses pengeluaran racun atau zat-zat yang bersifat racun dari dalam tubuh. Puasa merupakan salah satu metode efektif detoksifikasi. Pembersihan dan detoks meningkatkan proses alamiah pengeluaran toksin dari dalam tubuh kita. Organ vital yang menjadi target dalam program pembersihan racun yang efektif adalah usus besar (pengeluaran) dan liver (detoksifikasi).

Hampir semua penyakit degeneratif dapat dihubungkan dengan kondisi keracunan dalam saluran usus (intestinal toxemia). Mengapa? Karena setiap jaringan dalam tubuh mendapatkan makanan dari darah, dan darah mendapatkannya dari usus. Setiap zat yang masuk ke dalam tubuh kita akan terserap ke dalam darah melalui dinding-dinding usus. Artinya, toksin yang berada usus juga akan ikut beredar bersama aliran darah sampai ke sel-sel di seluruh penjuru tubuh kita. Toksin-toksin inilah yang menyumbangkan terjadinya berbagai kondisi penyakit kronis, akut, dan degeneratif. Begitu juga menurunnya tingkat energi dan penuaan dini.

Mengapa perlu detoks?

Salah satu penyebab terbesar terjadinya tokxemia pada usus adalah kebiasaan mengkonsumsi makanan yang dimasak secara berlebihan atau diproses, yaitu makanan-makanan yang tidak memiliki enzim lagi. Juga kebiasaan lebih banyak makan makanan pembentuk asam, yaitu protein (hewani), pati, lemak. Terlalu banyak menyantap makanan sumber protein (hewani), pati, dan lemak mengakibatkan tubuh mengalami asidosis, yakni kondisi keasaman darah dan jaringan tubuh berlebihan.
Asidosis dapat menimbulkan peradangan pada berbagai jaringan dalam tubuh, menyebabkan butir-butir darah melekat satu sama lain, atau terbentuknya jejaring serabut-serabut halus (fibrin) dalam darah. Jejaring serabut-serabut ini yang memberi kesan seolah-olah darah menjadi pekat. Serabut-serabut ini mengakibatkan peredaran sel-sel darah terganggu, sehingga pasokan zat makan dan oksigen ke sel-sel jaringan tubuh lainnya terhambat.

Tubuh kita dikaruniai enzim-enzim yang diperlukan oleh berbagai fungsi metabolisme dalam tubuh dalam jumlah terbatas, termasuk proses pencernaan. Tubuh tidak akan menggunakan enzim-enzim ini apabila makanan yang kita makan masih memiliki enzim. Terus-menerus menggunakan enzim tubuh akan menghabiskan energi dan menyebabkan peradangan pada pankreas. Pankreas adalah organ vital yang memproduksi enzim-enzim pencernaan pada usus kecil. Gangguan pada pankreas menyebabkan pencernaan tidak lancar dan tubuh semakin banyak memproduksi ampas.

Usus besar tidak memiliki kemampuan untuk mencerna makanan. Tubuh akan memadatkan makanan yang tidak tercerna ke sepanjang dinding usus halus. Secara alami proses ini akan mengundang pengeluaran lendir dari sistem kekebalan tubuh yang ada pada dinding-dinding usus. Kondisi ini akan mengakibatkan sembelit (sulit buang air besar) dan penyumbatan pada saluran usus besar. Setelah beberapa waktu, kotoran ini akan membusuk dan menghasilkan gas beracun. Gas lebih mudah terserap melalui pori-pori halus pada dinding usus, mengalir dalam darah dan masuk ke sel-sel tubuh dan sewaktu-waktu siap menimbulkan penyakit.

Pembersihan besar-besaran alias detoksifikasi yang dilakukan secara berkala, perlu bagi tubuh kita. Selain untuk mengurangi ampas-ampas beracun dari dalam tubuh, tidak ada organisme pembawa penyakit atau virus yang tahan dalam tubuh yang bersih. Terapi detoks paling tuadan sudah ratusan tahun dilakukan oleh manusia adalah puasa. Dengan pola makan yang lebih sederhana dan alami saja, manusia dahulu sudah mengerti bahwa sekali waktu tubuh perlu detoks. Detoks seharusnya menjadi lebih penting bagi manusia modern dengan pola makan yang cenderung menimbulkan ampas lebih banyak dan penyumbatan-penyumbatan pada sistem tubuh.

Toksin mengakibatkan proses penuaan dan kerusakan lebih cepat pada seluruh sel tubuh. Waktu tidak ada hubungannya dengan penuaan. Penuaan atau proses degenerasi semata-mata adalah karena toksin dan dehidrasi yang kita tabung selama bertahun-tahun.

Sumber: Majalah Kesehatan Nirmala

Mudahnya Wanita Mendapat Pahala dan Syurga...


 1. Seorang wanita yang jahat adalah lebih Answer daripada 1000 orang lelaki yang jahat.
 2. Dua rakaat solat daripada wanita Hamil lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak Hamil.
 3. Wanita yang beri susu kepada anaknya daripada buah dadanya akan mendapat satu Pahala daripada setiap titik susu yang diberikannya.
 4. Apabila Suami Pulang ke rumah dalam keadaan letih dan Isteri layan dengan baik akan mendapat Pahala jihad.
 5. Seorang Isteri yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak Selesa kerana Pemeliharaan yang sakit dapat Pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.
 6. Suami Isteri yang melihat dengan kasih sayang dan Suami pula melihat Isteri dengan penuh kasih sayang, Allah swt akan Pandang dengan penuh rahmat.
7. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar di jalan Allah swt dan kemudian Pemeliharaan rumahtangganya akan masuk Syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya dan jadi ketua kepada 70 000 Malaikat dan Bidadari. Wanita itu akan dimandikan dalam Syurga lalu menunggu suaminya sambil menaiki kuda yang dibuat dari Permata Yaqut.
8. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana Pemeliharaan anak yang sakit akan diampun oleh Allah swt seluruh dosanya dan Bila dia hiburkan hati anaknya Allah swt memberinya 12 tahun Pahala ibadat.
9. Wanita yang memerah susu Binatang dengan bacaan "Bismillah" didoakan oleh Binatang itu dengan doa keberkatan.
10. Wanita yang menguli Tepung dengan "Bismillah" Allah swt akan berkatkan rezekinya.
 11. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir dapat Pahala seperti menyapu lantai Baitullah.
12. Perempuan yang Pemeliharaan solat, puasa dan Taat pada Suami, Allah swt mengizinkannya masuk Syurga dari mana-mana pintu yang ia kehendaki.
13. Pahala bagi wanita Hamil adalah seperti berpuasa pada siang hari dan beribadat pada malam hari.
14. Perempuan yang perbidanan akan dapat Pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah swt. akan beri satu Pahala haji.
 15. Sekiranya wanita itu meninggal dunia dalam masa 40 hari selepas perbidanan ia dikira Mati syahid.

Jangan Bersedih....SUCCESS menunggu mu..


Jangan bersedih:

1. Sedarilah bahawa Jika Anda tidak hidup hanya dalam batasan hari ini saja, maka akan terpecahlah fikiran Anda, akan kacau semua Urusan, dan akan semakin menggunung kesedihan dan kegundahan diri Anda. Inilah Makna sabda Rasulullah: "Jika pagi TIBA, janganlah menunggu petang; dan Jika TIBA petang, janganlah menunggu hingga waktu pagi."

2. Lupakan masa lalu dan semua yang pernah terjadi, kerana Penjagaan yang terpaku pada yang telah lewat dan selesai merupakan kebodohan dan kegilaan.

3 .. Jangan menyibukkan diri dengan masa depan, Sebab ia masih berada di alam ghaib. Jangan fikirkan hingga ia datang dengan sendirinya.

4. Jangan mudah tergoncang oleh kritikan. Jadilah orang yang teguh pendirian, dan sedarilah bahawa kritikan itu akan mengangkat harga diri anda setara dengan kritikan tersebut.

5. Beriman kepada Allah, dan beramal soleh adalah kehidupan yang baik dan bahagia.

6. Barangsiapa menginginkan ketenangan, keteduhan, dan kesenangan, maka dia mesti berdzikir kepada Allah.

7. Hamba harus menyedari bahwa segala Sesuatu berdasarkan ketentuan qadha 'dan qadar.

8. Jangan menunggu terima kasih dari orang lain.

9. Persiapkan diri anda untuk menerima kemungkinan Terburuk.

10. Kemungkinan yang terjadi itu ada baiknya untuk diri anda.

11. Semua qadha 'bagi Seorang muslim baik adanya.

12. Berfikirlah tentang Nikmat, lalu bersyukurlah.

13. Anda dengan semua yang ada pada diri Anda sudah lebih banyak daripada yang dimiliki orang lain.

14. Yakinlah, dari waktu ke waktu selalu saja ada jalan keluar.

15. Yakinlah, dengan Musibah hati akan tergerak untuk berdoa.

16. Musibah itu akan menajamkan bhat dan menguatkan hati.
17. Sesungguhnya manusia itu menyaksikan setelah kesulitan itu akan ada kemudahan.

18. Jangan pernah hancur hanya kerana perkara-perkara yang remeh-temeh.

19. Sesungguhnya manusia itu menyaksikan rabb itu Maha Luas ampunan-Nya.

Thursday, February 23, 2012

Detox resepi sihat

Kesan kesan gangguan dalam sistem darah:

*  Sel-sel badan tidak mendapat nutrien yang mencukupi
    mengakibatkan badan kurang bertenaga dan seterusnya
    mempercepatkan proses penuaan.

*  Kemungkinan berlaku infarksi miokardium dan pendarahan
    otak yang akan mengakibatkan strok dibahagian otak
    sekiranya saluran darah dibahagin otak tersmbat.

*  Sekiranya peredaran darah di bahagian jantung tidak lancar,
    kekurangan oksigen di otot jantung akan mengakibatkan strok
    hati,infarksi miokardium atau serangan jantung yang
    boleh membawa maut.

*  Sekiranya saluran darah di bahagian bawah badan tersumbat
    ,ia akan menyebabkan masalah ED (erectile dysfuntion) oleh
    kaum lelaki.

*  Kulit menjadi kering, wajah kelihatan tidak berseri, pembentukan
    pigmen, bintik hitam dan kedut.

*  Berasa letih dan pening.

*  Kesakitan semasa kedatangan haid.

*  Kaki dan tangan berasa kebas.

*  Faktor utama yang menyebabkan tekanan darah tinggi.

*  Bagi penghidap penyakit diabetes,  kaki yang luka atau
    bernanah  tidak dapat sembuh kerana darah tidak dapat
    mengalir dan membawa nutrien ke bahagian tersebut
    Kemungkinan besar kaki perlu di kerat.

DETOX..resepi sihat


Sistem peredaran darah adalah salah satu sistem yang penting didalam tubuh badan. Ia mengedarkan darah dari jantung ke seluruh badan dan kembali semula ke jantung. Fungsi peredaran darah ialah membekalkan nutrien makanan dan oksigen kepada sel badan serta menyingkirkan karbon dioksida dan bahan yang tidak dikehendaki daripada sel badan. Selain itu, darah juga berfungsi untuk mengawal suhu badan.

Simptom -simpton peredaran darah yang terganggu:

*Wajah pucat, badan sentiasa letih
*kaki dan tangan kebas, kulit kering
*Warna lidah menjd gelapndn keunguan


Monday, February 20, 2012

Hadiahkan Sesuatu pada Ibu Mu....

DOA SEORANG MAK.......UNTUK ANAKNYA..Siti Ruhani Zahari
 Hjh Che Munah Muhamed..nama mak ..yang mengandungkan ct selama 9bln 10 hari, menyusukan ct selama 2thn...membesarkan kami semua dengan penuh kasih sayang bersama cik tersayang  Hj Zahari Jusoh..kami 6 beradik , 3 abg, ct dan 2 adik...kehidupan serba sederhana..petani adalah kerjaya cik dan mak ...


mak cukup sabar melayan kerenah kami, gaduh2 manja selalu, menangis di buli selalu..mak kdg2 marah dan over control dgn sikap 3 abg yg selalu menyakat adik2..ct selalu jd mangsa buli..ct rindu saat 2 itu...menitis air mata teringat akrabnye kami adik beradik....tidur bertemankan pelita..1980 letrik bru  ada kat umah, masa tu ct umur 8tahun...mak selalu doakn kami sentiasa dlm lindungan Allah Taala....Sucinya hatimu mak...


2006 pembuka rizqi kami sekeluarga, 10hb mac 2006..ct minta restu dan izin mak ntk full time business dlm Hai -O...pada mulanya mak marah, tak restu dan tak izinkan pilihan ct, tp ct merayu dan merayu dan merayu pd mak dan BERJANJI akan berusaha buktikan, bahawa pilihan ct TEPAT...Ct janji akan bwk mak p umrah, bila ct berjaya dlm Hai-O...MAHA PENGASIH YA ALLAH, MAHA PENYAYANG YA TUHAN..RIZQI MILIKMU YA ALLAH...


2007...kami sama2 sujud di depan kaabah, kami sama2 tawaf mengelilingi Baitullah, kami sama2 sa'ei di Bukit safar dan Marwah, kami sama2 kucup hajar Aswad, kami sama2 solat di Raudhah, kami sama2 ziarah Maqam Rasulullah dan sahabat....MAK...JANJI ct pd mak...ct akan jd ibu setabah mak, ct akan jd isteri sesetia mak, ct akan jd  seperti apa yang MAK DOAKAN..