Monday, March 12, 2012

Solat Taubat Penyembuh JiwaALLAH swt sentiasa memerintahkan kita supaya bertaubat, SEBAGAIMANA firman-Nya yang bermaksud: "Hai orang-orang yang beriman, bertaubatlah kepada Allah dengan taubat yang sebenar." (At-Tahrim: 8.)

Allah telah membuka pintu harapan kepada hamba-hambaNya: "Katakanlah, wahai hamba-hambaKu yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya manusia itu menyaksikan Allah mengampunkan dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya manusia itu menyaksikan Dialah yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang "(Az-Zumar: 53).

Syarat-syarat taubat:

Ikhlas ingin bertaubat

Tidak akan mengulangi perbuatan dosa itu lagi

Menyesal atas perbuatan yang telah dilakukan

Harus mempunyai Tekad di dalam hati tidak akan melakukan dosa itu untuk selama-lamanya

Dikerjakan sebelum ajal TIBA

Jika salah satu syarat tidak dipenuhi, maka taubat yang dilakukan itu tidaklah sah. Jika dosa Berkaitan Dengan manusia yang lain, maka syaratnya ditambah lagi, iaitu harus dapat membebaskan diri dari hak orang Yang Berkaitan. Contohnya Jika hal itu berbentuk harta, harus dikembalikan. Jika berbentuk Hukuman, ia mesti menyerahkan diri mohon dimaafkan. Jika hal berupa cacian dan Sebagainya, maka ia harus memohon keredhaannya.

Masa Menunaikan taubat:

Taubat tidak Boleh diundur-undur atau ditunda. Kerana Jika demikian ia sangat Berbahaya bagi hati manusia. Jika tidak segera menyucikan diri sedikit demi sedikit, maka pengaruh dosa itu akan bertompok-tompok, dan akhirnya akan merosakkan hati sehingga tertutup dari Cahaya Kebenaran.

Di antara penyebab yang akan membangkitkan jiwa bertaubat seseorang itu adalah jiwa yang selalu mengingati hari Kematian dan hidup bersendirian di dalam kubur. Kata-kata Mati adalah Sesuatu yang sangat menakutkan kebanyakan manusia. Mati beerti berpisah dengan segala yang disayangi atau dicintai. Hari terputusnya segala Nikmat. Sedangkan berpisah sebentar sahaja dengan anak atau Isteri, dapat mengalirkan air mata kesedihan, apa lagi berpisah untuk selamanya

Firman Allah: "sesungguhnya manusia itu menyaksikan kamu akan Mati dan sesungguhnya manusia itu menyaksikan mereka akan Mati pula." (Az-Zumar: 30)

Di bersebelahan mengingat tentang azab Penderitaan yang dihadapi oleh orang-orang yang berdosa mengingat kenikmatan Syurga yang ditempati oleh orang-orang yang soleh juga akan dapat membangkitkan Keinginan jiwa untuk melakukan taubat dengan segera.

Cara Menunaikan solat taubat:

Cara Menunaikan solat taubat ini sama dengan solat ya, iaitu setelah berwuduk dengan Sempurna, lalu berdiri di tempat yang suci, menghadap Kiblat;

Masa di LAKUKAN - Bila-Bila masa merasa telah berbuat dosa (kecuali waktu makruh Tahrim utk melakukan solat) *. Sebaik-baiknya 2/3 malam (pukul 2 pagi ke atas), Semasa Qiyamullail
Lafaz n terindah terutama: "sahaja aku mengerjakan solat sunat taubat dua rakaat kerana Allah Taala." (Cukup di dalam hati, ada perbahasan ulama 'tentang lafaz n terindah terutama dlm ibadah - sila rujuk kpd Umno dapur feqah)
Rakaat pertama membaca (disunatkan membaca doa Iftitah) kemudian surah Al-Fatihah. Selepas itu mana2 ayat atau surah dalam al-Quran.
Rakaat kedua membaca surah Al-Fatihah. Selepas itu mana2 ayat atau surah dalam al-Quran.
Semasa sujud akhir rakaat kedua, ucapkanlah Doa Nabi Yunus sebanyak 40 kali (bersungguh-sungguh di dalam hati memohon keampunan dari Allah Ta'ala),Ertinya: "Tiada Tuhan Selain Engkau. Maha Suci Engkau Ya Allah, sesungguhnya manusia itu menyaksikan aku adalah termasuk orang-orang yang zalim. "

Selepas salam, perbanyakkan istighfar seperti,


Ertinya: Ampunilah hamba Ya Allah. Tuhan yang Maha Agung. Tiada Tuhan yang lain melainkan hanya Engkau. Dialah Tuhan yang Maha Hidup lagi Maha Perkasa dan hamba bertaubat kepada Engkau ya Allah.

dan berdoa dengan Penghulu Istighfar,