Wednesday, February 29, 2012


SYUKUR ITU NIKMAT

Last week dlm perjalanan balik ke kelantan untuk menghadiri Worksyop Cyber I-kiss power2u, kami terpandang signboard tu...sejuknya terasa walau matahari panas terik..indahnya sekiranya kita dapat memahami dan menghayati erti SYUKUR @ BERSYUKUR...

Marah, sedih, kecewa, sakit hati, dendam, hilang semangat, benci, menyampah, boringnye hidup...situasi biasa dalam kehidupan seharian..saya yakin rakan2 sekalian setuju dengan saya..setiap hari keluhan ini sentiasa bermain di bibir..si ibu membebel dgn tugasan harian yg tak pernah susut, si suami merungut dgn bebanan kerja di ofis tak pernah kurang, si pelajar memendam perasaan dgn homework yg bertimbun, si cikgu mengeluh dgn disiplin anak2 didik, si petani merungut, kemarau, bendang kering kontang...si peniaga pening, untung tak seberapa..TENSION+STRESS membelenggu jiwa...alahai susah sangat ke kita nk bersyukur kan...

kadang2 kita perlukan hiburan untuk menghilangkan stress..Stress adalah fitrah manusia, begitu juga dengan hiburan. walau se-serius mana pun kita dalam kehidupan, namun kita masih perlukan hiburan..Maha Suci Allah, Yang Menciptakan stres, namun mencipta hiburan untuk menanganinya..Ingatlah pesanan Sayidina Ali ''Apabila di paksa membuat perkara yang tidak disukai, hati itu akan mati"..

Hiburan sangat diperlukan oleh jiwa untuk kembali segar dan bertenaga bagi menempuh ujian yang datang dan pergi dalam hidup ini. Tanpa hiburan, jiwa akan lesu dan layu..Hidup akan dijalani dengan penuh tawat dan hambar sehingga tidak terasa lagi keindahannya..

SABAR dan BERSYUKUR itulah hiburan sejati kepada orang yang beriman. IMAN  akan menghilangkan rasa bimbang,takut, sedih dan kecewa dengan hal-hal dunia. Begitu juga dengan solat. ia adalah suatu kerehatan jiwa..






Testimonials PB..puas hati


SEBELUM


SELEPAS

BE A NEW YOU...Puan Rozima dari Pasir Mas Kelantan... Testimonials Premium Beautiful..

Make Me Strong...

video

Dare to failed....

video

Apakah impian kita?

video

Mengenali Peringkat Serta Tahap Penyakit Barah Payudara




Sehinggalah waktunya pencegahan barah payudara ditemui, usaha menangani penyakit tersebut adalah terletak kepada keupayaan untuk mengesannya pada peringkat terawal serta mendapat rawatan penyakit tersebut.


Tahap-tahap kanser selalunya merujuk kepada keadaan kanser payudara selepas penyiasatan, yang selalunya termasuk siasat bedah ataupun biopsi. (Biopsi adalah suatu penyiasatan di mana sedikit tisu payudara akan diambil untuk kajian makmal). Kelenjar limfa di ketiak juga diperiksa untuk mengenal pasti adakah kanser telah merebak ke limfa (lymph nodes).  Tetapi, tahap hanyalah satu daripada ciri-ciri kanser yang perlu diketahui.  Jenis sel-sel kanser(cell type) juga penting apabila jenis rawatan perlu dipertimbangkan.


Tahap serta peringkat penghidapan penyakit ini boleh dibahagikan kepada empat tahap.


Tahap 1
Ini adalah tahap terawal penghidapan penyakit barah payudara.  Pada peringkat ini, ketumbuhan barah adalah dalam ukuran sebesar 2 cm ataupun kurang daripadanya.  Dalam tahap ini, sasaran serangannya adalah terhad kepada bahagian payudara sahaja.


Tahap 2
Pada tahap serta peringkat yang kedua ini, ukuran ketumbuhan barah payudara akan meningkat diantara 2 cm hingga 5 cm. Selain daripada bahagian payudara, ia turut menjadikan nodus limfa (yang terdapat pada bahagian bawah ketiak) sebagai sasaran serangannya.


Tahap 3
Saiz ketulan barah payudara berukuran 5 cm.  Pada peringkat ini, barah payudara sudah melibatkan nodus limfa ketiak, kulit ataupun otot yang terdapat di bawahnya (otot bahagian dada). 


Tahap 4
Pada peringkat serta tahap ini, serangan barah ini akan menjalar kepada bahagian serta organ-organ yang terletak agak jauh daripada bahagian payudara.  Antara bahagian yang menjadi sasaran serangan barah payudara pada peringkat ini ialah nodus limfa pada leher, paru-paru, hepar ataupun tetulang penghidapnya.


Kadar kesinambungan hayat (prognosis) para pesakit kelazimannya berkait rapat dengan tahap penghidapan penyakit tersebut pada masa diagnosa dibuat.


Keadaan yang bebas daripada kanser selama 5 tahun adalah dianggap sudah sembuh daripada kanser payudara. Ini adalah 80% di tahap 1, 50-75% di tahap 2, 30-40% di tahap 3 dan kurang daripada 10% di tahap 4.


Kepentingannya menemui kanser payudara pada tahap yang awal


Sehinggalah waktunya pencegahan barah payudara ditemui, usaha menangani penyakit tersebut adalah terletak kepada keupayaan untuk mengesannya pada peringkat terawal serta mendapat rawatan penyakit tersebut.



Bagaimana mengesan kanser payudara?


Bagi ramai wanita, kanser payudara dikesan sebagai satu ketumbuhan yang tidak sakit. Walaubagaimanapun, terdapat tanda-tanda yang lain yang harus diketahui.

Untuk mereka yang dikesan pada tahap yang awal sekali, iaitu daripada pemeriksaan mammogram, tiada tanda ataupun simptom payudara.

Payudara
Perubahan saiz dan rupa
Lekuk pada kulit
Ketulan atau penebalan


Perhatikan bahawa payudara kanan kelihatan lebih besar daripada yang kiri, mempunyai rupa bentuk yang berbeza dan mengandungi satu ketumbuhan di bahagian atas payudara kanan. Puting kelihatan menurun jika dibanding dengan yang kiri.

Puting
Puting berdarah  (jarang berlaku)
Ruam di puting dan di persekitaran kulit (jarang berlaku)
Puting tertarik ke dalam
Ketulan atau penebalan terutama jika terdapat juga cecair keluar daripada puting
Penghasilan cecair daripada puting adalah biasa dan selalunya akibat masaalah payudara yang tidak mudarat. Keadaan boleh membimbangkan sekiranya puting berdarah.
Penyakit Paget di payudara ada kaitan dengan kanser payudara
Ruam di puting atau sekitaran puting boleh akibat daripada eczema. Sila jumpa doktor anda untuk mendapat kepastian
Puting tertarik kedalam adalah satu keadaan normal dan semula jadi pada setengah wanita. Walaubagaimanapun sekira keadaan ini baru berlaku  dan tanpa sebab, anda harus berjumpa doktor anda.

Payudara kiri menunjukkan puting tertarik ke dalam jika dibandingkan dengan payudara kanan. Terdapat juga kemerahan kulit ditepi puting kiri.

Lengan
Ketulan atau bengkak di atau sekitar ketiak
Rasa Sakit
Kesakitan di payudara atau mastalgia perlu diberi tumpuan khas kerana kesakitan adalah sebab utama wanita melakukan pemeriksaan sendiri payudara, menjadi cemas dan berjumpa dengan doktornya. Walaubagaimanapun, kesakitan dalam payudara selalunya bukanlah gejala kanser payudara. Ramai wanita merasakan payudaranya berketul dan sakit sebelum haid. Sakit juga biasanya disebabkan oleh perubahan fibrosistik yang tidak mudarat.


Kelainan Dalam Perkembangan Payudara dan Perubahan Mengikut Usia


Perbincangan mengenai gejala dan tanda-tanda kanser payudara tidak akan lengkap tanpa menyentuh mengenai penyakit-penyakit payudara yang lain yang tidak mudarat. Semasa penyiasatan kanser payudara, penyakit-penyakit tersebut mungkin dijumpai.

Disepanjang hayat, seorang wanita  akan mengalami berbagai perubahan pada payudara. Ini termasuk perubahan semasa haid dan juga timbulnya berapa jenis ketulan yang tidak mudarat. Apabila proses perkembangan dan perubahan ini menjadi berlebihan atau lebih ketara, barulah ianya dikatakan penyakit dan anda akan merasai gejalanya. Apa yang penting ialah kebanyakannya bukanlah kanser. Dianggarkan 80-90% ketulan payudara yang memerlukan biopsi bukanlah disebabkan oleh kanser.

Semasa umur antara 15-25 tahun, ketumbuhan seperti fibroadenoma boleh didapati akibat pengaruh hormon kepada berbagai tisu dalam payudara. Keadaan ini boleh mengkibatkan timbul lebih daripada satu ketumbuhan atau sesuatu ketumbuhan itu boleh mencapai saiz yang besar. Kedua-dua payudara juga boleh membesar lebih daripada normal (hipertropi remaja).

Semasa umur antara 25-40 tahun, terdapat pula pengaruh hormon yang berlebihan sehingga mengakibatkan kesakitan berkala semasa pusingan haid, dan timbul ketulan-ketulan yang mungkin dapat dirasa dengan jelas dan terasing.

Semasa umur antara 35-55 tahun, mungkin akan terjadi sista (cyst), pelebaran saluran susu, perubahan fibrosis di sekitar saluran susu dan juga inflamasi. Sel-sel dalam tisu payudara juga boleh mengalami perubahan sama ada ianya akan bertambah berlipat ganda atau menimbulkan sel-sel yang atipikal atau luar biasa.


Jom push semangat kita..enjoy this video..=)

video

Cara ukuran size Premium BeCARA UKUR PREM

Kaedah Menentukan Ukuran Exclusive Corset Premium Beautiful

                                          Step 1: Ukur Lilit Puncak Dada


                                   
                                        Step 2: Ukur lilit Pangkal Dada



                                Step 3: Ukur Lilit Pinggang



                                          Step 4: Ukur Lilit Punggung


               

Tips Pemakaian Premium Beautiful


Exclusive Corset Premium Beautiful ni bukan sebarangan corset. Exclusive Premium Beautiful tak sama dengan corset lain di pasaran.
So cara pemakaian dan cara penjagaan Exclusive Corset Premium Beautiful ni berbeza dengan corset2 lain di pasaran..

PANTY & BRA

Jangan pakai panty & bra masa pakai Exclusive Corset Premium Beautiful. Sebab Exclusive Corset Premium Beautiful ini akan bertindak sebagai pengganti seluar dalam dan bra kita yang kita biasa pakai hari-hari tu.
Pakai hanya Exclusive Corset Premium Beautiful untuk mendapat lebih kebaikan FIR (direct contact of FIR fabric dalam Exclusive Corset Premium Beautiful dengan kulit).

MINIMUM 8 JAM SEHARI

Pakai Exclusive Corset Premium Beautiful minimum 8 jam sehari. Tapi kalau lebih dari 8 jam pun sangat digalakkan. Kalau nak cepatkan proses pengecilan/penurunan saiz badan, boleh pakai hingga 20 jam. Tidak ada kesan buruk kalau pakai lebih 8 jam, malah adalah lebih baik.
Macam I pakai time kerja sahaja dalam 11 jam (5 kali seminggu). Minimum 8 jam tu untuk full set yet. Malam boleh pangkai waist nipper masa tidur. Cepat kesannya tau kat perut!

MASA KE TANDAS

Kalau ke tandas, untuk lebih mudah dan pantas membuang, just angkat waist nipper separuh. Lepas tu turunkan long girdle (macam biasa kita buat dengan seluar dalam). Dan membuanglah macam biasa…he..he.
Mula-mula akan rasa agak kekok tapi lama-lama pakai PB masa pergi toilet perkara biasa sahaja.

MASA HAID/PERIOD

Kalau masa haid/period, boleh pakai seluar dalam/panty untuk senang pakai pad. So, masa period pun mesti pakai Exclusive Corset Premium Beautiful ni okey.
DRINK 8 GLASSES OF WATER
Minum air sekurang-kurangnya 8 gelas sehari semasa pakai Exclusive Corset Premium Beautiful. FIR dalam Exclusive Corset Premium Beautiful memerlukan air yang cukup dalam badan kita untuk bertindak.
Kalau tiba-tiba terasa kepeningan semasa pakai Exclusive Corset Premium Beatiful, cepat-cepat minum air.

KRISIS PENYEMBUHAN

Krisis penyembuhan atau healing crisis adalah normal dan sementara. Ini menandakan badan sedang mengeluarkan toksid. Sakit kepala, pening, gatal dan sakit belakang adalah perkara biasa bagi pengguna Premium Beautiful kali pertama. Bersabar dan teruskan memakai PB.

MASA BASUH

Basuh ikut instinct hygenic anda. Maknanya kalau anda rasa Exclusive Corset Premium Beautiful masih bersih dan tidak berbau boleh teruskan pakai. Tapi kalau Exclusive Corset Premium Beautiful mula berbau atau gatal itu petanda time basuh sudah tiba!
I basuh long girdle setiap hari (basuh malam dan sidai bawah kipas – cepat kering), long bra 2-3 hari sekali dan waist nipper seminggu sekali (sebab nipper tak kena direct contact dengan kulit).

CARA BASUH

Basuh Exclusive Corset Premium Beautiful dengan cucian tangan sahaja. Elakkan memerah/memintal dengan kuat.
Masukkan separuh air bersih dalam baldi dan campur sedikit Exclusive Corset Premium Beautiful Wash atau apa-apa jenis liquid detergen yang lembut (jangan guna sabun serbuk). Kemudian celup dan basuh PB dengan dengan tangan.
Bilas Exclusive Corset Premium Beautiful hingga bersih dan sangkut pada penyidai dalam bilik air supaya air basuhan PB menitik dan kering. Boleh juga keringkan PB dengan tuala bersih.
Bila air tidak menitik lagi, boleh sidai Exclusive Corset Premium Beautiful dalam bilik bawah kipas.
Exclusive Corset Premium Beautiful akan kering dalam masa 4-6 jam so masa terbaik untuk basuh ialah masa balik dari kerja. Esoknya boleh pakai lagi.

PANTANG LARANG

Jangan basuh Exclusive Corset Premium Beautiful dengan mesin basuh atau memerah dengan kuat.
Jangan iron atau dry clean.
Jangan jemur bawah direct sunlight (cahaya matahari).
Jangan basuh dengan sabun serbuk.


Bagaimana cara pemakaian Premium Beautiful?


Cara pemakaian Exclusive Corset Premium Beautiful (LONG GIRDLE)

1) Lipatkan bahagian pinggang dan dan kaki seluar dalam
2) Sarungkan seperti memakai seluar dalam biasa
3) Masukkan tangan di bahagian punggung dan tarik lebihan lemak ke atas
4) Perbetulkan kedudukannya agar selesa.

Nota: Pemakaian bagi susuk tubuh biasa adalah dimulakan dengan coli,seluar dan akhir sekali bengkung. Bagi yang mempunyai susuk badan agak gempal,dimulakan dengan coli,bengkung dan akhir sekali seluar. Perubahan boleh dilakukan mengikut keselesaan. Kain dalam juga boleh digunakan sebagai alas bagi memudahkan pemakaian.

pastu u all pakai Exclusive Corset Premium Beautiful (LONG BRA).....

1) Condongkan badan ke depan dan longgok-longgokkan payudara supaya memenuhi cup bra.
Sarungkan bra ke badan dan guna tangan untuk menarik dari atas lemak-lemak payudara
yang sudah jatuh ke bawah.
2) Tegakkan tubuh dan kancing semua cangkuk bra di belakang. Tundukkan badan ke depan
sedikit, (paling bagus posisi rukuk kerana lemak-lemak akan turun kebawah ketiak mudahlah
anda menariknya nanti
3) Tarik semua lebihan lemak yang ada di bahagian belakang dan bawa ke hadapan (masukkan
ke dalam cawan bra). Laraskan tali bra supaya dapat kedudukan yang selesa.
4) Betulkan kedudukan bra

last sekali pakai le Exclusive Corset Premium Beautiful (WAIST NIPPER)
Cara-caranya...

1) Letak bengkung 'direct to skin'. Bengkung mesti dipakai menyentuhi kulit kita (didalam baju).
Lekatkan kesemua cangkuk(position cangkuk memang di tepi badan).
2) Betulkan kedudukannya
3) Tarik tali pelaras
4) Silangkan tali di belakang, tahan nafas dan tarik tali (membawa kesan pinggang meramping
sedikit) dan bawa cangkuk kehadapan.
5) Cangkukkan ikut keselesaan. Pastikan ianya selesa.
Nota: Jika anda mendapati tali tidak sampai memadai dengan ikat reben tali tersebut dibelakang. Jika tali terjuntai dihadapan walaupun cangkuk pada butang terakhir plastic, sila pendekkan tali dengan cara mengikat reben dibahagian tali yang mempunyai manik.

1) Letak bengkung 'direct to skin'. Bengkung mesti dipakai menyentuhi kulit kita (didalam baju).
Lekatkan kesemua cangkuk(position cangkuk memang di tepi badan).
2) Betulkan kedudukannya
3) Tarik tali pelaras
4) Silangkan tali di belakang, tahan nafas dan tarik tali (membawa kesan pinggang meramping
sedikit) dan bawa cangkuk kehadapan.
5) Cangkukkan ikut keselesaan. Pastikan ianya selesa.

Nota: Jika anda mendapati tali tidak sampai memadai dengan ikat reben tali tersebut dibelakang. Jika tali terjuntai dihadapan walaupun cangkuk pada butang terakhir plastic, sila pendekkan tali dengan cara mengikat reben dibahagian tali yang mempunyai manik....EXCLUSIVE CORSET PREMIUM BEAUTIFUL..

Bagaimana cara mencuci premium beautiful?



* Larutkan 1 penutup 'Natural  wash' Exclusive Corset Premium Beautiful dalam air suam~40'c

* Cuci bahagian yang terkena kotoran dengan lembut dan berhati-hati
* Bilas dengan air dengan berterusan

* Serap air dari Exclusive Corset Premium Beautiful dengan tekap atau membalutnya dengan tuala yang kering (diterima jika hanya gantung di hanger dan biarkan air tus/menitis didalam bilik air )

* Keringkan Exclusive Corset Premium Beautiful ditempat teduh dan berangin. Elakkan dari menjemurnya dibawah cahaya matahai dikuatiri kuasa FAR INFRARED RAYS nya menurun.(terbaik di aliran aliran kipas.)

*Exclusive Corset Premium Beautiful hanya Cucian tangan sahaja. Dilarang machine/dry clean.  


Fungsi Premium Beautiful