Thursday, March 8, 2012

AWAS...KANSER menyerang kaum lelaki


Kanser prostat adalah kanser yang bermula di dalam kelenjar prostat. Prostat adalah Struktur walnut bersaiz kecil, yang membentuk sebahagian daripada sistem Kecemasan pengangkutan lelaki. Ia wrap keliling uretra, tiub yang membawa udara kencing keluar dari Tubuh.
Punca-Punca, dihasratkan, dan faktor-faktor Risiko

Kanser prostat adalah Punca yang paling ya Kematian akibat kanser di kalangan lelaki berusia lebih 75 tahun. Kanser ini prostat jarang ditemui di kalangan lelaki yang lebih muda daripada 40.
Mereka yang berisiko tinggi termasuk:

Lelaki yang lebih tua daripada 60
Seorang lelaki yang mempunyai Bapa atau saudara dengan kanser prostat
Orang lain pada Risiko termasuk:
Lelaki yang telah sekitar ejen Oren
Lelaki yang menggunakan terlalu banyak alkohol
Petani
Lelaki yang makan diet yang tinggi lemak lemak, terutama Haiwan
Tayar pekerja Kilang
Pelukis
Lelaki yang telah di sekitar kadmium

Kanser prostat adalah kurang ya dalam orang-orang yang tidak makan Daging (vegetarian).
Satu masalah ya dalam bersukacita semua lelaki kerana mereka semakin tua prostat membesar. Ini dinamakan hiperplasia prostatik Benigna, atau BPH. Ia tidak meningkatkan Risiko kanser prostat. Walau bagaimanapun, ia Boleh meningkatkan hasil peperiksaan darah PSA anda.
Simptom
Peperiksaan PSA darah kerap dilakukan kepada lelaki Skrin untuk kanser prostat. Kerana peperiksaan PSA, kebanyakan kanser prostat Kini dijumpai sebelum ia menyebabkan apa-apa Simtom.
Simtom-Simtom yang disenaraikan di bawah Boleh berlembutlah dengan kanser prostat, Biasanya di peringkat lewat. Simtom-Simtom ini juga Boleh disebabkan oleh masalah prostat yang lain:
Permulaan yang terlewat atau perlahan Aliran kencing
Menggelecek atau kebocoran air kencing, yang paling kerap selepas membuang udara kecil
Perlahan Aliran kencing
Meneran ketika membuang udara kecil, atau tidak mampu untuk mengosongkan semua udara kencing
Darah dalam air kencing atau udara benih
Tulang, sakit atau kelembutan, paling kerap dalam change bawah belakang dan Tulang pelvik (hanya apabila kanser telah merebak)
Tanda dan peperiksaan
Biopsi diperlukan untuk memberitahu Jika anda mempunyai kanser prostat.Satu sampel tisu akan dikeluarkanNya daripada prostat dan dihantar ke Makmal.
Doktor anda mungkin mencadangkan Biopsi prostat Jika:
Anda mempunyai Fasa PSA tinggi
Pemeriksaan rektum Menunjukkan prostat besar atau Permukaan keras, dan tidak sekata
KeputusanKu dilaporkan menggunakan apa yang dipanggil peperiksaan bertulis Open Gleason dan skor Gleason.
Gred Gleason memberitahu anda berapa cepat kanser mungkin merebak. Ia bancuhan konkrit tumor pada Skala 1 - 5. Anda mungkin mempunyai bancuhan konkrit kanser yang berbeza dalam satu Biopsi sampel. Kedua-dua bancuhan konkrit utama ditambah bersama-sama. Ini memberikan anda skor Gleason.Skor Gleason yang lebih tinggi, lebih berkemungkinan kanser telah merebak melepasi prostat:
Skor 2 - 5: Pamah Gred kanser prostat
Skor 6 - 7: Sederhana (atau tengah) bancuhan konkrit kanser. Kebanyakan kanser prostat terbahagi kepada kumpulan ini.
Skor 8 - 10: Gred tinggi kanser
Peperiksaan berikut Boleh dilakukan untuk Menentukan sama ada kanser telah merebak:
Skan CT
Tulang imbasan
Peperiksaan darah PSA juga akan digunakan untuk memantau kanser anda selepas rawatan. Selalunya, Fasa PSA akan Mula meningkat sebelum ada apa-apa Simtom. Suatu penyaringan digital ke dalam dubur yang tidak normal mungkin satu-satunya Penanda kanser prostat (Faizal PSA adalah normal).
Rawatan
Rawatan bergantung kepada banyak perkara, termasuk skor Gleason anda dan Kesihatan anda secara keseluruhan. Doktor anda akan membincangkan pilihan rawatan anda.
Untuk peringkat awal kanser prostat, ini Boleh termasuk:
Pembedahan (radikal prostatektomi)
Terapi Sinaran, termasuk terapi brakiterapi dan proton
Jika anda lebih tua, Doktor anda Boleh mengesyorkan hanya memantau kanser dengan peperiksaan PSA dan Biopsi.
Jika kanser prostat telah merebak, rawatan mungkin termasuk:
Terapi hormon (ubat-ubatan untuk mengurangkan Paras testosteron)
Pembedahan
Kemoterapi

Pembedahan, terapi Sinaran, dan terapi hormon Boleh menjejaskan Keinginan seksual anda atau prestasi. Masalah dengan kawalan udara kencing adalah ya selepas pembedahan dan terapi Sinaran. Bincangkan kebimbangan anda dengan pembekal penjagaan Kesihatan anda.
Selepas rawatan bagi kanser prostat, anda akan dengan teliti untuk memastikan kanser tidak merebak. Ini melibatkan Doktor rutin check up, termasuk peperiksaan darah PSA (Biasanya setiap 3 bulan hingga 1 tahun).
Lihat juga:

Kanser prostat peringkat
Sinaran prostat - Penepian
Kumpulan Sokongan
Anda Boleh meringankan tekanan penyakit dengan memahami sedalam satu kumpulan sokongan yang ahli Same pengalaman dan masalah yang ya. Lihat: Sokongan kumpulan - kanser prostat
Jangkaan (prognosis)

Bagaimana anda tidak bergantung kepada sama ada kanser telah merebak ke luar kelenjar prostat dan bagaimana tidak normal sel-sel kanser (skor Gleason) apabila anda didiagnosis.
Ramai pesakit Boleh disembuhkan Jika kanser prostat mereka belum lagi merebak. Sesetengah pesakit yang kanser belum merebak amat di luar kelenjar prostat juga Boleh diubati.
Rawatan hormon Boleh meningkatkan kelangsungan hidup, Faizal pada pesakit yang tidak Boleh diubati.
Komplikasi

Komplikasi kanser prostat adalah sebahagian besar disebabkan oleh rawatan yang berbeza.
Memanggil penyedia jagaan Kesihatan anda
Bincangkan kebaikan dan keburukan untuk tapisan PSA dengan pembekal penjagaan Kesihatan anda.Kanser prostat adalah kanser yang bermula di dalam kelenjar prostat. Prostat adalah struktur walnut bersaiz kecil, yang membentuk sebahagian daripada sistem pembiakan lelaki. Ia wrap keliling uretra, tiub yang membawa air kencing keluar dari tubuh.