Sunday, March 25, 2012

JEHAN JAIS...1st time FREE 2 FLY

Fighter Girlz...Nor Jehan Jais
Sis Rose...Qualifier Free Trip Hai-O marketing

Sis Rose..1st time FREE 2 FLY..Hotel Equatorial Ho Chi Minh..Vietnam

Water Puppet Show...Purple 3rd Day..


'ZAKI..AH'..shopping at vietnam..

Shopping at Ben Thanh Vietnam


Ben Thanh pasaran telah lama menjadi salah satu mercu tanda paling terkenal di Saigon. Pasaran telah wujud sejak pendudukan Perancis. Pasaran asal terletak di pantai Ben Nghe sungai oleh lama kubu Gia Dinh. Hampirnya ke kubu dan sungai di mana peniaga dan askar akan mendarat adalah sebab bagi nama (Ben makna jeti atau pelabuhan dan Thanh bermakna kubu). Pada tahun 1859, apabila Perancis menakluki Saigon dan mengatasi kubu Gia Dinh, Ben Thanh Market telah dimusnahkan. Ia telah dibina semula tidak lama selepas itu dan kekal berdiri sehingga ia telah dipindahkan ke lokasi sekarang pada tahun 1899.

Cdm 'Khairul..ah' try telekung solat ....sweet kan..


Dibina di atas tapak pelupusan paya yang bernama Bo RET (Marais Boresse), Pasar Ben Thanh terletak di pusat bandar. Di bawah kerajaan Perancis, kawasan di sekitar Pasar Ben Thanh dipanggil Cu rebe.blue bulatan (Rond titik Cuniac), dinamakan sempena Mr Cuniac, orang yang mencadangkan mengisi paya untuk mewujudkan kawasan ini. Kawasan ini kemudiannya dinamakan Cong Truong Dien Hong.


Semua pasaran yang paling utama ialah Ben Thanh Market. Pasaran dan jalan-jalan sekitar menjadi salah satu kawasan di bandar ini paling meriah. Semua itu biasanya dimakan, dipakai atau digunakan oleh Saigonese boleh didapati di sini: sayur-sayuran, daging, rempah, gula-gula, tembakau, pakaian, perkakasan dan sebagainya. Ada juga pilihan yang sihat cenderamata. Walau bagaimanapun, anda perlu tunjukkan cekap di sini, kerana harga yang biasanya lebih tinggi daripada tempat lain.


Sis Rose...release tension....shopping sakan..Masjid Negara Vietnam

3rd day..PURPLE at Masjid Indian Jamia

Masjid ini juga telah dibina pada tahun 1935, oleh Peniaga India Muslim yang tinggal di situ pada masa itu. Walau bagaimanapun sekarang, umat Islam dari jauh sebagai Pakistan dan Indonesia datang untuk berdoa di Masjid Negara. Dibina dalam fesyen tradisional, ia mengandungi menara utama, sebuah halaman yang besar dan dua beranda. Sejak beranda yang berlorek, lantai batu menjadikan ia tempat yang ideal untuk duduk dan berdoa atau membaca.


2nd day..YELLOW at Cu Chi Tunnel VietnamTerowong Cu Chi tidak lengkap tanpa disedari oleh pegawai-pegawai AS. Mereka mengiktiraf kelebihan bahawa Viet Cong diadakan dengan terowong, dan sewajarnya melancarkan beberapa kempen utama untuk mencari dan memusnahkan sistem terowong. Antara yang paling penting ialah Operasi Crimp dan Operasi Cedar Falls.

Operasi Crimp bermula pada 7 Januari, 1966, dengan B-52 pengebom menjatuhkan beban 30 tan bahan letupan yang tinggi ke atas wilayah Cu Chi, berkesan memutarkan hutan yang subur sekali ke dalam moonscape 1 capuk. Lapan ribu tentera dari Amerika Syarikat (AS) 1 Infantri Bahagian Briged Udara 173, dan Batalion 1, Rejimen Diraja Australia disikat rantau mencari mana-mana petunjuk aktiviti PLAF.


 Operasi adalah, bagi sebahagian besar, tidak berjaya. Pada kesempatan apabila tentera mendapati terowong, mereka sering memandang rendah saiznya. Jarang sekali sesiapa yang akan dihantar untuk mencari terowong, kerana ia adalah begitu berbahaya. Terowong selalunya direncana dengan perangkap yg tersembunyi letupan atau lubang kepentingan punji. Kedua-dua tindak balas utama dalam berurusan dengan pembukaan terowong mencuci pintu masuk dengan gas atau air untuk memaksa gerila secara terbuka, atau melambungkan bom beberapa ke dalam lubang dan "kelim" off pembukaan. Reka bentuk pandai terowong bersama-sama dengan penggunaan strategik pintu perangkap dan sistem penapisan udara yang diberikan teknologi Amerika yang sebahagian besarnya tidak berkesan.

Walau bagaimanapun, seorang pakar Australia kejuruteraan askar, 3 Bidang Trup, di bawah arahan Kapten Sandy MacGregor melakukan usaha ke dalam terowong yang mereka searched menyeluruh selama empat hari, mencari peluru, radio, peralatan, bekalan perubatan dan makanan serta tanda-tanda yang agak Viet Cong kehadiran. [1] Salah satu daripada mereka, Koperal, Bob Bowtell mati apabila dia menjadi terperangkap di dalam terowong yang ternyata menjadi buntu. Walau bagaimanapun, Australia ditekan dan mendedahkan, buat kali pertama, kepentingan besar tentera terowong.

Di Sidang Akhbar di Saigon Antarabangsa sejurus selepas Operasi Crimp, MacGregor merujuk kepada orang-orangnya sebagai feret Terowong. Seorang wartawan Amerika, setelah pernah mendengar feret, menggunakan Tikus Terowong panjang dan ia tersekat. Berikutan penemuan pasukan tentera di Cu Chi, Sandy MacGregor telah dianugerahkan Balas Tentera.


Daripada kesilapan, dan penemuan Australia, Amerika Syarikat arahan menyedari bahawa mereka memerlukan satu cara baru untuk mendekati dilema terowong. Satu perintah am telah dikeluarkan oleh Ketua Williamson, Komander Tentera Bersekutu di Vietnam Selatan, kepada semua Tentera Bersekutu bahawa terowong akan diperiksa setiap kali mereka ditemui. 

Mereka mula melatih kumpulan elit sukarelawan dalam seni peperangan terowong, bersenjatakan hanya dengan muncung pistol, pisau, lampu suluh dan seutas tali. Pakar-pakar ini, biasanya dikenali sebagai "tikus terowong", akan memasuki sebuah terowong dengan sendiri dan bergerak inci-oleh-inci dengan berhati-hati melihat ke depan untuk perangkap orang dungu atau PLAF penjuru. 


1st day..BLUE at KLIA

Free to FLY.. Vietnam
 Kuala Lumpur International Airport atau KLIA merupakan ibu kota Malaysia, Kuala Lumpur, dan merupakan salah satu daripada lapangan terbang terbesar di Asia Tenggara. Ia juga lapangan terbang antarabangsa utama Malaysia. Ia terletak di daerah Sepang, di selatan negeri Selangor, kira-kira 50 kilometer (31 batu) dari Kuala Lumpur. KLIA dibina pada kos kira-kira RM8.5 bilion atau AS $ 3.5 bilion. 

Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur adalah mampu mengendalikan 35 juta penumpang dan 1.2 juta tan metrik kargo setahun dalam fasa semasa. Ia menduduki tempat sebagai lapangan terbang ke-18 tersibuk di dunia oleh lalu lintas penumpang antarabangsa dan lapangan terbang antarabangsa 7 tersibuk di Asia. Kompleks yang dikendalikan 34087636 penumpang pada tahun 2010. Pada tahun 2008, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur mengendalikan 667.495 tan metrik kargo. Peningkatan dalam jumlah kargo yang dibuat di Kuala Lumpur International Airport lapangan terbang 28 tersibuk oleh trafik kargo pada tahun 2009. 


 Keputusan terkini dari Agensi Berita Bernama menunjukkan pertumbuhan sederhana bagi tempoh enam bulan pertama 2011 dengan peningkatan dari 16,2 juta kepada 18.3 juta penumpang yang mewakili perubahan hampir 13%.
Lapangan terbang yang dikendalikan oleh Malaysia Airports (MAHB) Sdn Bhd Sepang dan hab syarikat penerbangan atau asas rumah bagi Malaysia Airlines, MASkargo, AirAsia dan AirAsia X.

Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur menyajikan Wilayah Metropolitan Lembah Klang, Greater Lembah Klang, Shah Alam, Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Perak Selatan. Dengan kawasan tadahan besar, lapangan terbang telah menjadi salah satu kekuatan ekonomi utama untuk negara, di mana ia dihubungkan melalui lebuh raya kepada semua bahagian Semenanjung Malaysia, kawasan perindustrian tinggi seperti Shah Alam, dan maklumat dan komunikasi hab teknologi, Koridor Raya Multimedia. 


 Ia merupakan salah satu komponen penting dalam ekonomi Malaysia, sebagai lapangan terbang adalah pusat utama import-eksport untuk negara. Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur adalah salah satu daripada lima lapangan terbang yang akan disenaraikan sebagai sebuah lapangan terbang 4-bintang oleh Skytrax firma penyelidikan indepedeny yang perundingan bersama-sama dengan Zurich, Frankfurt am Main, Beijing Capital dan Amsterdam-Schiphol.

Lapangan terbang KUL itu telah diwarisi daripada sebelumnya gerbang antarabangsa bagi Malaysia, Lapangan Terbang Antarabangsa Subang, yang kini mengendalikan hanya pesawat turboprop, penerbangan am dan rumah pangkalan udara tentera.