Sunday, March 25, 2012

1st day..BLUE at KLIA

Free to FLY.. Vietnam
 Kuala Lumpur International Airport atau KLIA merupakan ibu kota Malaysia, Kuala Lumpur, dan merupakan salah satu daripada lapangan terbang terbesar di Asia Tenggara. Ia juga lapangan terbang antarabangsa utama Malaysia. Ia terletak di daerah Sepang, di selatan negeri Selangor, kira-kira 50 kilometer (31 batu) dari Kuala Lumpur. KLIA dibina pada kos kira-kira RM8.5 bilion atau AS $ 3.5 bilion. 

Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur adalah mampu mengendalikan 35 juta penumpang dan 1.2 juta tan metrik kargo setahun dalam fasa semasa. Ia menduduki tempat sebagai lapangan terbang ke-18 tersibuk di dunia oleh lalu lintas penumpang antarabangsa dan lapangan terbang antarabangsa 7 tersibuk di Asia. Kompleks yang dikendalikan 34087636 penumpang pada tahun 2010. Pada tahun 2008, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur mengendalikan 667.495 tan metrik kargo. Peningkatan dalam jumlah kargo yang dibuat di Kuala Lumpur International Airport lapangan terbang 28 tersibuk oleh trafik kargo pada tahun 2009. 


 Keputusan terkini dari Agensi Berita Bernama menunjukkan pertumbuhan sederhana bagi tempoh enam bulan pertama 2011 dengan peningkatan dari 16,2 juta kepada 18.3 juta penumpang yang mewakili perubahan hampir 13%.
Lapangan terbang yang dikendalikan oleh Malaysia Airports (MAHB) Sdn Bhd Sepang dan hab syarikat penerbangan atau asas rumah bagi Malaysia Airlines, MASkargo, AirAsia dan AirAsia X.

Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur menyajikan Wilayah Metropolitan Lembah Klang, Greater Lembah Klang, Shah Alam, Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Perak Selatan. Dengan kawasan tadahan besar, lapangan terbang telah menjadi salah satu kekuatan ekonomi utama untuk negara, di mana ia dihubungkan melalui lebuh raya kepada semua bahagian Semenanjung Malaysia, kawasan perindustrian tinggi seperti Shah Alam, dan maklumat dan komunikasi hab teknologi, Koridor Raya Multimedia. 


 Ia merupakan salah satu komponen penting dalam ekonomi Malaysia, sebagai lapangan terbang adalah pusat utama import-eksport untuk negara. Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur adalah salah satu daripada lima lapangan terbang yang akan disenaraikan sebagai sebuah lapangan terbang 4-bintang oleh Skytrax firma penyelidikan indepedeny yang perundingan bersama-sama dengan Zurich, Frankfurt am Main, Beijing Capital dan Amsterdam-Schiphol.

Lapangan terbang KUL itu telah diwarisi daripada sebelumnya gerbang antarabangsa bagi Malaysia, Lapangan Terbang Antarabangsa Subang, yang kini mengendalikan hanya pesawat turboprop, penerbangan am dan rumah pangkalan udara tentera.


No comments:

Post a Comment