Friday, May 4, 2012

TAK NAK BACA PUN TAK PE..18SX jerApa itu fibroid?
Adakah fibroid sama seperti kanser??

Fibroid adalah sejenis ketumbuhan yang berasal dari tisu pada rahim. Apabila ia membesar, fibroid Boleh memberikan pelbagai masalah kepada wanita seperti, menghimpit pundi kencing, mengalami Haid yang banyak, sakit samasa Haid dan sakit Semasa bersama Dan Sebagainya. Ia Boleh tumbuh sehingga sebesar biji bola tapi ia bukan sejenis kanser.

Kebanyakkan simtom yang dihadapi oleh wanita ialah kerap kencing, sembelit, sakit Haid, darah Haid yang banyak. Kadang-kadang dia Boleh menghadang pintu rahim dan sekiranya wanita tersebut Hamil, beliau Terpaksa perbidanan secara pembedahan ceasarean.

Bagaimana wanita Boleh menghidapinya?

Fibroid adalah kejadian yang kerap terjadi iaitu pada 25% kaum wanita tetapi setakat ini kita tidak dapat pastikan bagaimana ia terjadi. Walaubagaimanapun, Kehadiran hormon estrogen berkait rapat dengan pembesaran fibroid. Fibroid terjadi kebanyakkan pada mereka yang berusia 30-40 tahun iaitu dalam usia reproduktif. Apabila Umur semakin meningkat dan takat estrogen yang semakin Pamah, fibroid juga akan Hmm secara sendirinya.

Adakah Sudah yang dihadapi wanita?
Kebanyakkan wanita tidak mengetahui mereka mempunyai fibroid kerana ia jarang memberikan masalah tetapi sekiranya ia terlalu besar dan berada pada ruangan Saluran, pesakit akan mengalami:

Hospital Semasa Haid (senggugut)
Hospital belakang
Haid yang banyak
Sembelit
Kencing kerap
Keguguran yang kerap
Sukar mengandung

Bagaimana fibroid dapat dikesan?
Kebanyakkan fibroid dikesan secara tidak sengaja kerana ia seringtidak memberi sebarang Simtom. Sekiranya anda merasa Sesuatu bengkak pada change bawah perut, berjumpalah dengan Doktor untuk mengetahui Punca pada bengkak tersebut. Peperiksaan dengan imbasan ultrasound Senang akan dapat membezakan menghiraukan samada bengkak itu berasal dari firoid atau ovari.

Bagaimana fibroid ini dirawat?
Kebanyakkan fibroid tidak perlukan rawatan tetapi Doktor anda akan mempertimbangkan atau menyarankan rawatan bergantung kepada:

Sebanyak mana Haid dan sakit senggugut yang anda Misi
Berapa cepat fibroid tersebut membesar
Usia anda kerana fibroid akan mengecil apabila mencapai usia menopos.
Keinginan anda untuk mendapatkan anak, kerana fibroid Boleh menyebabkan ketidaksuburan dan kesukaran untuk mengandung
Sekiranya anda memang perlukan rawatan, terdapat dua jenis pembedahan yang akan disarankan. Satu dinamakan myomectomydimana ketumbuhan itu sahaja yang akan dibedah dan dibuang ke oleh Doktor, manakala hysterectomy pula adalah pembedahan membuang kesemua rahim dan selalunya dibuat kepada wanita yang bersukacita mencapai usia menopos dan mereka yang tidak lagi mahukan anak.


Bagi mereka yang masih inginkan zuriat, myomectomy adalah pilihan terbaik fasih. Risiko pendarahan Semasa pembedahan adalah lebih tinggi tinggi berbanding histerektomi.

Ada juga ubat yang Boleh mengecutkan fibroid tetapi ia mempunyai kesan sampingan dan keberkesanannya pula tidak Begitu Weak kerana fiboid akan Tumbuh Menggalakkan selepas ubat tersebut habis dimakan.

Selepas myomectomy, terdapat 25% Risiko untuk fibroid membesar Menggalakkan dalam masa 10 tahun. Satu-satunya prosedur yang Boleh memastikan yang fibroid tidak tumbuh Menggalakkan ialah melalui histerektomi.

Macamana untuk menghindar dari mendapat penyakit fibroid ini?
Malangnya tiada saya yang Boleh kita Elak untuk mengelak daripada fibroid kerana ia tiada kaitan dengan pemakanan atau gaya hidup dan ia juga bukan sejenis penyakit keturunan.

Fibroid boleh dikecutkan dengan perubatan altenatif ... Bagaimana??

Dengan pemakaian Premium cantik dan Sambung semula Herba Maharani dapat membantu mengecutkan dan membantutkan PEMBANGUNAN fibroid ...

No comments:

Post a Comment