Monday, March 19, 2012

FREE 2 FLY...VIETNAM..

HERE WE COME..FREE TO FLY..VIETNAM
21hb- 24hb mac 2012


Sejarah Vietnam yang panjang, satu jangkamasa yang menarik dan menakjubkan, dengan penemuan arkeologi yang tertua yang menunjukkan bahawa mereka telah menetap di situ sejak kira-kira setengah juta tahun yang lalu - menjadikan mereka di kalangan Timur pertama Asia yang mengamalkan pertanian di kawasan itu.

Bahagian pertama yang benar-benar berpengaruh sejarah di Vietnam berlaku semasa Zaman Gangsa, apabila Dong Jadi budaya adalah di Vietnam, secara dramatik memajukan tahap tamadun mereka.

Antara 200BC dan 938AD, orang Cina memerintah rantau ini, setelah menakluki Delta Sungai Merah di abad ke-2 SM - luas yang kritikal dalam sejarah Vietnam. Ini membawa kepada kemasukan penduduk-penduduk Cina dan budaya di dalam sempadan Vietnam. Budaya asli, walaupun digantung pada yang kuat dengan rasa yang kuat identiti nasional di kalangan rakyat, dan pengaruh Cina walaupun ramai yang masih wujud di Vietnam, budaya tradisional Vietnam, telah digantung di sepanjang tahun dan masih sangat berpengaruh di negara itu. Pengaruh Cina yang terus Confucianisme dan Taoisme, yang merupakan ideologi rasmi, serta name Cina (penulisan) yang telah digunakan untuk menerangkan bahasa Vietnam.

Semasa pemerintahan China, selatan daripada apa yang kita tahu seperti Vietnam, telah dipanggil kerajaan Funan - yang sebenarnya banyak dipengaruhi oleh budaya India daripada oleh pemerintah Cina. Begitu juga, Champa, di selatan yang amat jauh, telah dianggap sebuah kerajaan Hindu dan meningkat secara mendadak di antara abad ke-2 dan 8.

Menjelang abad ke-10, China telah berpindah dinasti Tang dengan keruntuhan yang besar, dan revolusioner Vietnam mengambil peluang (di bawah kepimpinan Ngo reserved) ke tahap pemberontakan yang berterusan, menumbangkan tentera Cina dan menamatkan pemerintahan mereka dengan tahun 938.

Apabila Ngo reserved meninggal dunia, Vietnam telah menjunam ke abad huru-hara, kekacauan dan huru-hara, sehingga dinasti Vietnam yang pertama telah ditubuhkan. Dinasti ini dipanggil Dinasti Ly, yang wujud dari 1010 hingga 1225, dan diasaskan oleh Ly Thai Untuk. Dalam tahun 200 Dinasti Ly, pemerintah menciptakan Kuil Sastera di Hanoi - universiti pertama Vietnam - mewujudkan satu sistem besar pertanian organisasi, pangkat dan mewujudkan sistem pertama kawalan banjir di sepanjang tebing Sungai Merah. Dinasti Ly juga amat pudar ideologi Confucianisme dan Buddhisme berkembang.
Selepas Dinasti Ly ini, datang Dinasti Tran, yang kekal sehingga tahun 1400. Pada masa ini, Vietnam adalah makmur, mengetuai banyak usaha yang baru Cina untuk mendapatkan kembali Delta Sungai Merah dan lain-lain rantau penting. Dinasti Le Kemudian diikuti, berlanjutan sehingga 1524, apabila Vietnam sekali lagi ditakluki oleh orang Cina, tetapi hanya selama dua dekad, apabila revolusioner dan sendiri diisytiharkan maharaja Le Loi mengalahkan mereka sekali lagi.

Sebagai Dinasti Ly menurun, pada abad ke-17 dan ke-18, Vietnam dibahagikan kepada dua zon, yang diperintah oleh Lords Trinh di utara dan Nguyen Lords di selatan. Kedua-dua keluarga begitu kuat, kerana Nguyen dibekalkan senjata oleh Portugis, manakala Trinh mempunyai persenjataan dari Belanda.

Dari 1771-1802, Vietnam tercetus dalam pemberontakan Anak Tay, diketuai oleh tiga saudara-saudara Nguyen: Nguyen rebe.blue, Nguyen Hue dan Nguyen Lu. Hasilnya adalah pertabalan Nguyen Lu sebagai raja Selatan, Nguyen rebe.blue sebagai raja tengah Vietnam dan Nguyen Hue sebagai maharaja Quang Trung utara. Sekali lagi orang Cina menyerang, pada tahun 1789, tetapi sekali lagi, mereka berjuang, menjadikannya salah satu kemenangan terbesar dalam sejarah Vietnam. Nguyen Anh tidak lama lagi melangkah masuk, mengambil kebanyakan negara dan mengisytiharkan dirinya Maharaja Gia Long.

No comments:

Post a Comment