Sunday, March 4, 2012

Peranan FIR


Inframerah Jauh (juga dikenali sebagai Sinaran Inframerah Jauh atau terapi haba) adalah satu bentuk tenaga dalam haiwan humansand, dan juga dipancarkan dari cahaya matahari. Sinar inframerah jauh (juga dikenali sebagai FIR) yang dihasilkan oleh badan manusia dan haiwan berbeza dari semasa ke semasa.Apabila terdapat jumlah tenaga yang dikeluarkan yang cukup, badan kita berasa sihat dan kita mampu untuk melawan balik penyakit. Tetapi apabila tahap inframerah jauh yang dihasilkan adalah rendah kita lebih terdedah kepada penyakit dan proses penuaan mendapat pesat. Dengan kemajuan teknologi yang luas, ia adalah mungkin untuk mendapatkan diri anda terdedah kepada sinar inframerah jauh untuk jam dan perkara yang baik adalah bahawa ia tidak pernah membakar kulit kita. Ia adalah cara yang sihat dan selamat untuk mendapatkan diri anda terdedah kepada amaun yang diperlukan oleh haba melalui FIR.

Anda tidak perlu bimbang tentang kesan sampingan atau kulit anda mungkin mendapat luka terbakar.

Sebagai FIR tidak ada kena-mengena dengan sinaran Violet sama ada Ultra, yang memberikan selaran matahari dan merosakkan bahagian-bahagian kulit yang terdedah, atau radiasi atom, jenis yang dikaitkan dengan letupan bom nuklear. FIR adalah semata-mata haba berseri, bentuk tenaga, yang bekerja pada suatu objek melalui proses yang dipanggil penukaran. Penukaran adalah satu proses di mana objek dipanaskan tanpa memanaskan udara di antara.Cahaya matahari berfungsi melalui proses yang sama di mana sinaran inframerah sampai di bumi dan apabila awan yang datang dengan cara bumi dan matahari, anda akan berasa sejuk apabila mereka menghalang kehangatan melalui sinar inframerah dari matahari untuk sampai kepada anda. Sun merupakan sumber semulajadi yang terdedah kepada terapi haba FIR tetapi berjemur perlu dinikmati secara sederhana sebagai cahaya matahari mengandungi sinaran ultra violet yang berpotensi merosakkan. Satu lagi perkara yang perlu diingat semasa berjemur adalah bahawa suhu tidak dapat dikawal dan dalam banyak bahagian dunia ia adalah keseronokan bermusim.

Cahaya inframerah merupakan daya tenaga yang penting, yang membantu untuk menaikkan sel darah putih dalam badan kita. Meningkatkan kiraan adalah baik kerana ia bermakna imuniti terhadap penyakit dan penyakit yang lebih baik.Terapi haba dan ubat-ubatan tenaga lama digunakan oleh pengamal kesihatan purba Cina dan Jepun. Berkurun-kurun lamanya terapi sentuhan penyembuhan digunakan untuk meningkatkan pertumbuhan sel, DNA dan sintesis protein dalam sel-sel. Terapi haba tradisional berbanding dengan FIR mempunyai kelemahan mereka. Memandangkan mereka terbukti tidak selesa, tidak bersih dan banyak kali kehilangan keberkesanan mereka. Sauna contohnya boleh menyebabkan tekanan haba sebagai salah satu mendapat pendedahan kepada suhu yang sangat tinggi, yang mungkin mempunyai kesan yang menjejaskan kepada orang yang menderita daripada keadaan jantung dan tekanan darah tinggi. Wrap-up terma dan pad haba tidak selesa dan gagal untuk memberikan haba sentiasa.Manakala FIR adalah sumber yang menyediakan haba berterusan dan sentiasa dan jumlah yang dikeluarkan adalah dikawal.

Sejak beberapa tahun yang lalu, penyelidik dan pakar klinikal telah dilakukan penyelidikan sengit rawatan inframerah dan telah datang dengan penemuan banyak merangsang. Selama beberapa dekad, terapi inframerah dan haba yang digunakan oleh pakar perubatan, di Eropah dan Asia, dalam bentuk bebas yang dibangunkan. Terapi inframerah telah terbukti bermanfaat untuk kesan latihan kardiovaskular bagi orang-orang yang tidak dapat mengerahkan diri. FIR mempunyai kesan yang tertunggak pada penggunaan kalori dan mengawal berat badan; didapati bahawa hanya dalam 30 minit 600 - 2400 kalori boleh dibakar.Sistem terma inframerah merangsang tenaga yang digunakan dalam menjalankan 6-9 batu semasa satu sesi. Ini terbukti menjadi penyelesaian terbaik untuk rakyat yang tidak boleh mengenakan diri mereka tetapi terpaksa mengawal berat badan dengan berkesan. FIR juga membantu tubuh untuk mengepam keluar toksin yang penting untuk badan untuk bekerja dengan berkesan.

FIR terapi menawarkan banyak faedah lain;

Ia membantu orang yang menderita dari semua bentuk arthiritus, melegakan kekejangan otot dan kekakuan sendi

1 - ia meningkatkan kebolehpanjangan tisu kolagen dan kapilari yang baik untuk merangsang aliran darah, pertumbuhan semula, pengedaran dan pengoksigenan

2 - FIR terapi membantu dalam resolusi menyusup masuk radang
3 - FIR terapi telah terbukti sangat berfaedah dalam program kawalan berat badan. Adalah diperhatikan bahawa satu jam di bawah terapi FIR meningkatkan metabolisme badan dan suhu badan yang dapat membakar 900 kalori. Haba FIR juga memecahkan selulit - air, lemak dan sisa yang terperangkap dalam badan

4 - Ia membantu untuk mengelakkan tekanan darah tinggi, arteriosclerosis, penyakit arteri koronari dan peredaran darah. Ia melegakan ketegangan saraf dan melegakan otot autoneuro.

5 - FIR membantu memperbaiki keadaan kulit dan all-around rawatan kecantikan.

6 - Ia juga berkata untuk membantu badan mengukuhkan sistem imuniti dengan merangsang peningkatan pengeluaran sel darah putih (leukosit) oleh sumsum tulang dan T-sel pembunuh oleh timus.

No comments:

Post a Comment