Tip-tip untuk semua
Timun sememangnya mempunyai pelbagai khasiat. Ia tergolong dalam kumpulan yang sama dengan labu. Luaran timun berwarna hijau agak gelap, manakala sebaik dihiris, isi putih kehijauan terserlah.
Timun diketahui kaya dengan bahan yang boleh menyejukkan. Malah ketika cuaca panas, sayuran itu amat bermanfaat untuk membantu melegakan mata yang tertekan akibat panas terik. Selain itu, timun juga menawarkan pelbagai manfaat lain yang berguna untuk menusia.
Nutrisi Timun
Nilai nutrisi bagi setiap 100 gram timun yang belum dikupas :
* Karbohidrat - 3.63 gm
* Gula - 1.67 gm
* Serat - 0.5 gm
* Lemak - 0.11 gm
* Protein - 0.65 gm
* Thiamin (Vitamin B1) - 0.027 mg
* Riboflavin (Vitamin B2) - 0.033 mg
* Niacin (Vitamin B3) - 0.098 mg
* Asid Pantotenik Acid (Vitamin B5) - 0.259 mg
* Vitamin B6 - 0.040 mg
* Folat (Vitamin B9) - 7 μg
* Vitamin C - 2.8 mg
* Kalsium - 16 mg
* Besi - 0.28 mg
* Magnesium - 13 mg
* Fosforus - 24 mg
* Potasium - 147 mg
* Zink - 0.20 mg
Kegunaan
# Timun yang disapu ke wajah boleh mengurangkan kepanasan dan radang pada kulit.
# Bahan diuretik, menyejuk dan membersih yang terdapat dalam timun menjadikan sayuran tersebut baik untuk kulit.
# Timun yang segar boleh memberi kelegaan kepada masalah ulser, gastritis dan pedih ulu hati.
# Hirisan timun mampu mengurangkan bengkak pada mata.
# Pengambilan timun setiap hari membantu mengawal ekzema, artritis dan juga gout.
# Timun juga bermanfaat kepada mereka yang mengalami masalah pada paru-paru, perut dan dada.
# Potasium di dalam timun menjadikannya sangat berguna untuk membantu mengurangkan masalah tekanan darah rendah.
# Timun mengandungi erepsin - enzim yang membantu menghadamkan protein.
# Jus timun membantu menggalakkan pertumbuhan rambut, terutamanya jika ditambah jus lobak merah, kobis dan bayam. Campuran jus timun dan lobak mereka juga bagus untuk masalah reumatik disebabkan lebihan asid urik dalam badan.
# Kaya dengan mineral, timun boleh membantu menghalang masalah kuku.
No comments:
Post a Comment