Tuesday, May 22, 2012

LESEN SYARIKAT MLM DI TARIK BALIK...syarikat mana tu???


1. BIROKRASI : PERNIAGAAN MLM LESEN ATAU PERMIT
              Sesiapa yang ingin menyertai sebuah syarikat jualan langsung tidak diperlukan untuk mendapatkan lesen atau permit. Mengikut peraturan-peraturan, anda akan diterima, yang dilantik dan diiktiraf sebagai pengedar bebas atau wakil jualan syarikat itu hanya selepas anda telah menaja dan ditandatangani. Sebagai pengedar bebas, anda terikat dengan peraturan dan etika yang telah digariskan oleh syarikat dan syarikat jualan langsung tertakluk kepada Akta Jualan Langsung 1993 dan pengguna dilindungi oleh Pengguna Tribunal Tuntutan (TTP). Berbeza dengan bentuk perniagaan konvensional, termasuk francais, anda dikehendaki untuk memohon lesen atau permit berdasarkan jenis perniagaan, modal, lokasi, cukai, kastam atau eksais yang bergantung kepada jenis perniagaan anda. Ini adalah sebahagian daripada birokrasi dalam proses perniagaan dan tertakluk kepada undang-undang dan peraturan-peraturan yang ditetapkan oleh kerajaan. Dengan merujuk kepada bentuk perniagaan francais, anda akan tertakluk kepada peraturan-peraturan dan syarat-syarat yang ditetapkan oleh pemilik yuran francais induk dan premium yang lebih tinggi sedikit bergantung kepada jenama atau "Jenama" 'produk atau perkhidmatan yang ditawarkan.

2. SIAPA YANG BOLEH MENYERTAI  MLM? Setiap orang boleh mengambil bahagian..
             Dalam MLM, anda akan melihat pelbagai orang daripada pelbagai peringkat umur dalam perniagaan ini. Dalam perniagaan tidak ada persoalan ijazah, diploma, sijil atau tahap pendidikan diperlukan bukan dua aspek penting yang perlu dipertimbangkan untuk seseorang yang ingin menyertai MLM, pertama, jika anda ingin mengambil kesempatan ini dan kedua, sama ada anda keinginan untuk belajar yang paling berjaya mereka dalam MLM tidak mempunyai pengalaman dalam pemasaran. Tiada siapa yang akan bertanya berapa banyak modal diperlukan untuk menyertai perniagaan ini. Malah, modal bukan satu keperluan dalam perniagaan ini? Bagaimana potensi prospek yang mempunyai keazaman untuk mengubah kehidupan melalui perniagaan? Kebanyakan syarikat MLM membenarkan ahli untuk bayaran kurang daripada RM100.00. Sama ada orang itu kaya atau tidak, mereka boleh memulakan pemasaran rangkaian. Terdapat juga orang-orang yang tidak memiliki kereta, telefon dan di mana sahaja. Mereka akan berjaya? Sudah tentu mereka boleh berjaya berbanding yang kaya kerana mereka mempunyai MOTIVASI TINGGI. Tiada siapa yang akan menghina anda walaupun anda tidak aktif. Mereka biasanya akan diberi bantuan khas dan kebimbangan dalam rangkaian. Kejayaan sebenarnya datang dari anda dan bukan yang lain. Ini bermakna bahawa sesiapa sahaja boleh mengambil bahagian dalam perniagaan ini.

3. MASA 
             Masa adalah salah satu bentuk yang paling penting pelaburan dalam hidup. Jika anda bekerja, maka masa anda melabur untuk mendapatkan pulangan ke atas asas yang terhad. Jika anda menjalankan perniagaan dengan cara konvensional, maka anda perlu melakukan kerja yang sama setiap hari dan masa, dan jika tidak anda akan kehilangan peluang pendapatan pada masa itu.
          Kira pendapatan kasar jika anda terus melabur masa anda dalam pekerjaan. Dan akhirnya anda boleh mengambil kira bagaimana kadar inflasi, bagaimana pula dengan kos sara hidup, bagaimana cukai, dan tiada kerja gaji. Dan akhirnya pada akhir kerjaya anda apa yang anda akan dapat? Jika anda membunuh masa yang sama dalam pemasaran rangkaian, perniagaan anda mestilah letupan, anda bangun jam penggera daripada menunggu untuk bersempadan, dan sama ada anda mahu untuk mendapatkan RM600 pencen bulan bila dan bagaimana untuk melancong. Apabila anda melabur, anda perlu menunggu keputusan. Masa itu wang, supaya melabur dengan berhati-hati, dan akan membawa anda ke berdikari. PEMASARAN NETWORK adalah satu tempat yang tidak mempunyai risiko.

4. BAGAIMANA DENGAN 'MODAL'?
              Adakah bentuk perniagaan jualan langsung tidak memerlukan modal? Di dalam perniagaan MLM, bukan sahaja pada modal yang digunakan bergantung kepada sumber kewangan semata-mata. Bagi mereka yang tidak mempunyai sumber kewangan mereka memerlukan bentuk yang berbeza modal tetapi tidak membebankan modal dari segi kreatif dan inovatif yang melambangkan kebijaksanaan dan integriti dalam prestasi jualan, penajaan dan perkhidmatan, dari segi penggunaan modal yang bijak atau hubungan dalam konteks kehidupan, dan sebagainya. Ini menunjukkan modal yang digunakan seminima mungkin dan tidak menjadi penghalang kepada yang mempunyai sumber kewangan yang mencukupi untuk melibatkan diri dalam perniagaan. Hendaklah mempunyai sumber kewangan yang mencukupi dan modal yang tidak disertai oleh beberapa bentuk sumber kewangan, anda akan muncul sebagai usahawan MLM yang berjaya. Sebaliknya, jika anda mempunyai sumber kewangan yang mencukupi, tetapi tidak mendapat sokongan dari modal bukan kewangan, anda pasti akan menghadapi masalah dan cabaran yang lebih mencabar, dan akan melemahkan keyakinan anda dalam perniagaan jualan langsung. Ini bermakna bahawa MLM modal monetari tidak merupakan satu keutamaan penting dan risiko kerugian adalah sangat minimum. Bentuk perniagaan konvensional, sama ada perniagaan kecil atau pun menubuhkan sebuah syarikat yang intensif modal dari segi wang dan menghadapi risiko kerugian yang lebih tinggi. Untuk menubuhkan sebuah syarikat, sejumlah besar modal yang diperlukan sebagai modal berbayar dan modal kerja bergantung kepada jenis perniagaan yang dijalankan; perlu premis tetap pejabat pentadbiran dan pengurusan perniagaan, atau kedai sebagai pusat untuk pameran dan jualan atau sebagai stok gudang penyimpanan memerlukan jumlah tenaga kerja yang dilatih atau tidak, dan sebagainya. Sebahagian daripada modal ini tetap atau tidak tetap aset dalam perniagaan dan pada masa yang sama adalah juga satu bentuk tanggungan (liabiliti) untuk membayar syarikat dari segi pinjaman daripada institusi kewangan, membayar menyewa atau sewa aset membeli, membayar gaji pekerja , dan sebagainya.

5..ALAT bantu meniaga
            Adakah anda mahu melakukan sesuatu tanpa perlu untuk alat-alat (ilmu)? Jika anda ingin mengembangkan rangkaian MLM anda, anda perlu alat untuk membantu anda. Sokongan adalah bahan yang sangat penting dalam bentuk alat, latihan sistematik kerana anda akan dilatih oleh orang-orang yang berjaya dalam MLM termasuk sistem MLM. Yang paling penting mereka mengajar anda untuk berjaya dan ia bukan sekadar teori, tetapi berdasarkan pengetahuan dan pengalaman. Satu perkara yang sangat penting adalah bermotivasi, dan anda akan menemui semua jenis orang. Mesyuarat MLM tidak hanya untuk pengetahuan semata-mata, tetapi bagaimana mental kejayaan. Anda harus berjaya sebagai pusingan.

6. CARA PENGURUSAN SUMBER MANUSIA: RANGKAIAN ATAU PEKERJAAN.
              Pengurusan sumber manusia (pengurusan manusia) dan pekerja. Dalam perniagaan jualan langsung, seorang usahawan, MLM tidak memerlukan buruh atau pekerja daripada perniagaan konvensional, tetapi persamaan di antara dua pihak pengurusan sumber manusia. Di dalam perniagaan MLM, buruh yang ditaja oleh rakan dan kebijaksanaan melalui kaedah psikologi kemahiran komunikasi dan motivasi akan mampu untuk menguruskan sumber manusia. Kejayaan dalam menguruskan sumber manusia akan meningkatkan perniagaan anda dan kumpulan rangkaian. Dalam perniagaan konvensional anda memerlukan beberapa pekerja mahir atau tidak, dan memerlukan satu sistem pengurusan sumber manusia yang sistematik, kerana di sini membentuk hubungan antara majikan dan pekerja seperti yang digariskan dalam kaedah-kaedah dan peraturan-peraturan yang ditetapkan oleh syarikat dan kerajaan atau kerajaan.

7. BAGAIMANA DENGAN PRODUK ATAU PERKHIDMATAN YANG DITAWARKAN?
              MLM perniagaan untuk menunjukkan bagaimana produk atau perkhidmatan yang diarahkan kepada pengguna secara langsung melalui lantai atau perantaraan pusat satu usahawan MLM. Pada hakikatnya, bagi sesetengah produk atau perkhidmatan yang ditawarkan oleh sebuah syarikat jualan langsung dalam harga yang sangat rendah berbanding dengan pasaran ini dan menguntungkan pengguna. Berbanding dengan bentuk perniagaan konvensional melalui beberapa tahap orang tengah untuk sampai ke tangan pengguna, dan sudah tentu akan memberi kesan kepada harga produk atau perkhidmatan dalam pasaran.

No comments:

Post a Comment